Annons

Stenson lämnar Europatouren: "Ledsamt"

Henrik Stenson är en av många LIV-spelare som bötfälls av Europatouren – och nu säger svensken upp sitt medlemskap.
– Det är ledsamt att det har blivit så här, säger den 47-årige stjärnan till Golf Digest.
Golf • Publicerad 12 maj 2023
Henrik Stenson har gjort sitt på Europatouren. Arkivbild.
Henrik Stenson har gjort sitt på Europatouren. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Efter att Europatouren, som numera heter DP World Tour, nyligen vunnit mot LIV-touren i skiljedomstol var skilsmässan mest en tidsfråga.

Henrik Stenson är en av 26 spelare som bötfälls för att utan tillstånd ha spelat på LIV-touren sedan i fjol. I en intervju med Golf Digest berättar Stenson nu att han säger upp medlemskapet på touren där han en gång slog igenom och tjänade merparten av sitt levebröd.

Annons

– Det är ledsamt att det har blivit så här. Men det är vad det är och det var verkligen inte oväntat. De gav mig inget annat val så jag har sagt upp medlemskapet. That's it, säger han.

– Jag är tacksam för vad touren har gjort för mig genom åren. Men de har valt hur de vill se på framtiden. Och vi har uppenbarligen gjort samma sak. Tyvärr går de synsätten inte att förena just nu.

Många som lämnar

Redan i förra veckan var det flera stjärnspelare som sade upp sina medlemskap, bland andra Lee Westwood, Ian Poulter och Sergio García. Stenson lämnar nu efter att ha spelat in runt 300 miljoner kronor under sina år på Europatouren. En liten del av det måste han nu betala tillbaka i form av böter.

Till Golf Digest säger Stenson att han inte har räknat ihop hur mycket böter han får, men att det handlar om mellan 50 000 till 75 000 pund (cirka 650 000 till 950 000 kronor) per LIV-tävling han har spelat. Stenson spelade fem tävlingar i fjol och har spelat ytterligare fem i år.

Henrik Stenson var utsedd till Europas Ryder Cup-kapten innan han förra sommaren valde att skriva på för LIV-touren. Kort därefter fick han lämna kaptensuppdraget inför lagmatchen mot USA som avgörs i Rom i höst.

"Har min syn"

Nu säger den blågule Florida-bon att han inte vill vädra sina åsikter om den såriga konflikten mellan LIV och Europatouren.

– Det skulle bara göra situationen ännu mer infekterad än den redan är. Som det blev när jag lämnade som Ryder Cup-kapten. Jag har min syn på många saker som har hänt. Men av respekt för många människor och vad de gör – även de jag inte helt respekterar – finns det ingen poäng med att gräva djupare. Det är mindre än ett halvår till Ryder Cup så det är bäst att jag inte säger mer än att jag har sagt upp medlemskapet, säger han till Golf Digest.

Majortävlingarna är självständiga och Stenson kommer trots det uppsagda medlemskapet kunna spela British Open på Royal Liverpool i sommar, dit han är kvalificerad tack vare att han vann tävlingen 2016.

Fakta: Henrik Stenson

Född: 5 april 1976.

Bor: Orlando, Florida.

Bland meriterna: Blev förste svenske herrgolfaren i historien att vinna en major när han tog hem The Open 2016. 2013 blev Stenson första spelare att vinna både PGA- och Europatourens totalställning och finaltävlingar. Var som bäst rankad tvåa i världen.

Aktuell som: En av flera stjärnor som spelar på den saudifinansierade LIV-touren. Det har lett till att han nu säger upp medlemskapet på Europatouren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons