Annons

Stekhete 19-åringen bakom Färjestads seger

Ligans målfarligaste junior visade vägen när Färjestad bortaslog Rögle.
Segern innebar att laget så gott som säkrat sin topp 6-plats.
– Allt han rör går i mål, säger kedjekamraten Joakim Nygård.
Ishockey • Publicerad 2 mars 2023
Lucas Forsell har nu gjort mål i fem raka matcher. I segern mot Rögle stod Färjestads 19-åring för ett mål och en assist. Arkivbild.
Lucas Forsell har nu gjort mål i fem raka matcher. I segern mot Rögle stod Färjestads 19-åring för ett mål och en assist. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

19-årige Lucas Forsell hade gjort mål de i fyra senaste matcherna. Rögle behövde få stopp på honom och hans kedjekamrater för att hoppet om topp 6-plats skulle leva vidare. Det skulle visa sig svårt.

– Jag har haft flyt och har bra lagkamrater som sätter mig i lägen, säger huvudpersonen själv.

Annons

Gästernas förstakedja med Lucas Forsell, Joakim Nygård och Linus Johansson hade sett över de fyra senaste omgångarna varit SHL:s mest produktiva. Under de fyra matcherna hade kapten Linus Johansson svarat för hela åtta målgivande passningar. Men det skulle bli en kväll då hans kedjekamrater stal showen.

Nödlösning

Sammansättningen tränare Tomas Mittell laborerat fram under lagets skadekris.

– Det flyter på bra för oss alla tre sedan vi sattes ihop, säger Joakim Nygård och fortsätter:

– Det är inte säkert att vi hade fått chansen om vi alla var friska, men sedan har ju Forsell varit superhet på slutet och det känns som att allt han rör vid går i mål. Det lyser självförtroende kring honom och vi kompletterar varandra bra.

Rögles Anton Bengtsson styrde visserligen in matchens första mål. Men sedan tog Färjestads förstakedja över.

Lucas Forsell gjorde precis som Bengtsson, vann en duell framför mål, styrde in pausresultatet 1–1. Han hade därmed gjort mål fem matcher i rad, något som ingen Färjestadspelare lyckats med sedan just Joakim Nygård för ett par år sedan.

– Han har fått och tagit mycket förtroende. Han har lyft sitt spel under utlåningen till Karlskoga och kommit tillbaka som en mer vuxen spelare. Han är tuffare, tar bättre beslut och är bättre i närkamperna, säger tränaren Tomas Mitell.

Blivit större

Forsell själv:

– Jag fick jättebra hjälp i Karlskoga och har fått bra hjälp av både spelare och tränare här. Det är kul att det ger resultat. Sedan har jag kört mycket styrka. Vi har en ”byggargrupp” i laget för oss tunnisar och lite yngre spelare där vi tränar mycket för att bli starkare i både över- och underkropp.

Andra perioden hade knappt börjat innan Rögle agerade slapphänt framför eget mål och Joakim Nygård själv kunde göra 2–1. Assistpoängen gick till Forsell och Rögle hade uppenbara problem med gästernas fruktade förstakedja.

Annons

Dueller framför mål skulle också vinnas av Oliver Tärnström och Eric Engstrand båda gjorde sina första mål för säsongen och såg till att 2–3 var läget inför slutakten.

Rögle slutforcerade och tog ut målvakten i jakten på kvittering. Men istället för hemmajubel fick de 6 134 på läktarna se Joakim Nygård göra sitt andra mål för kvällen.

4–2 innebär att förstakedjans uppvisning fortsatte och Färjestad så gott som säkrat sin topp 6-placering.

– Linus är som en extra tränare, och kommer alltid med taktiska detaljer och berättar vad jag gör bra och vad jag kan göra bättre. Nygård samma sak. De är väldigt lätt att vara bra bredvid dem, avslutade Forsell.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons