Annons

Regeringen bakom anklagelser mot Barcelona

Barcelona anklagas för korruption.
Nu vidtar även den spanska regeringen åtgärder mot den katalanska fotbollsklubben.
Fotboll • Publicerad 13 mars 2023
Fotbollsklubben Barcelona anklagas för korruption. Arkivbild.
Fotbollsklubben Barcelona anklagas för korruption. Arkivbild.Foto: Joan Monfort/AP/TT

José Manuel Franco, ordförande för Spaniens idrottsdepartement, meddelar att den spanska regeringen ska ställa sig bakom de parter som formellt anklagar Barça för korruption.

Utöver korruption anklagas även den katalanska klubben, av spanska åklagare, för bedrägeri och förfalskning.

Annons

Barcelonas största rival, Real Madrid, meddelade även de efter ett brådskande styrelsemöte i söndags att de kommer ställa sig mot Barça i ärendet.

Barcelona anklagas för korruption i samband med att klubben ska ha betalat ut pengar till ett företag som ägs av José María Enríquez Negreira, dåvarande vice ordförande i spanska domarkommittén, för att han skulle bidra med råd i domarrelaterade frågor.

Även två av klubbens tidigare ordföranden, Josep Maria Bartomeu och Sandro Rosell, samt Jose Maria Enriquez Negreira, anklagas för samma brott.

Barcelonas nuvarande ordförande, Joan Laporta, sade i söndags att hans klubb är oskyldig och att Barça är "offer för en kampanj som nu involverar alla".

Medieuppgifter gör gällande att klubben har betalat ut omkring 7,3 miljoner euro, motsvarande runt 84 miljoner kronor, till Negreiras bolag under 2001–2018.

I nuläget finns det inga bevis på att varken domare eller resultat påverkades under perioden då Barcelona ska ha gjort utbetalningarna.

Barcelona utökade i helgen sin ledning i La Liga till nio poäng efter 1–0 borta mot Athletic Bilbao. Bilbao kvitterade i slutet men fick sitt mål bortdömt efter en kontroversiell handssituation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons