Annons

Sörenstam slutar efter säsongen

I söndags tog Annika Sörenstam sin 72:a seger på LPGA-touren i golf.
Sport • Publicerad 14 maj 2008

På tisdagen meddelade hon att hon avslutar sin karriär.

Annika Sörenstam har en 15-årig proffskarriär bakom sig som saknar motstycke. Men allt har ett slut. Damgolfens största genom tiderna fyller 38 år i oktober och spelar den här säsongen ut.

Annons

– Efter moget övervägande har jag beslutat mig för att sluta efter den här säsongen, sade hon vid en presskonferens i Clifton, New Jersey, på tisdagskvällen.

– Ett svårt beslut, men det känns rätt. Jag har fått andra prioriteringar i mitt liv, bland annat att bilda familj. Och jag vill vara lika hängiven de sakerna som jag har varit golfen, fortsatte Annika Sörenstam och sade att hon kommer att gifta sig med sin fästman Mike McGee i januari 2009.

Annika Sörenstam började spela golf på hemmabanan Bro-Bålsta väster om Stockholm och blev professionell 1992. Två år senare var hon med på LPGA-touren. Hennes fantastiska karriär omfattar 88 segrar (72 på LPGA-touren), har tio majortitlar (minst en seger i varje storturnering) och har spelat in 22 miljoner dollar (över 130 miljoner kronor).

Sörenstam har blivit årets spelare hela åtta gånger, vunnit pengaligan åtta gånger, deltagit i åtta Solheim cup och valdes in i damgolfens Hall of Fame 2003.

Hon är den enda kvinna som gått en rond på under 60 slag, 59, och var under stor uppståndelse den första kvinna på 58 år som deltog i en herrtävling på PGA-touren, The Colonial 2003.

– Jag har inte sett en så här välbesökt presskonferens sedan The Colonial, sade hon.

– Jag är mycket stolt över vad jag åstadkommit som golfspelare, och även om jag slutar tävla så kommer jag att vara involverad i golf även i fortsättningen.

Sörenstam ska bland annat ägna sig åt sin golfakademi hemma i Florida och att designa golfbanor.

Förra året stördes hon av en efterhängsen nack- och ryggskada och hon vann inte en enda turnering. Men i karriärens slutskede har hon redan vunnit tre tävlingar under 2008.

– Jag har kommit tillbaka och nu kan jag sluta på mina villkor. Jag tycker jag var skyldig golfen och mina fans att tala om mitt beslut tidigt.

Annons

Och innan karriären är över får svensk publik en sista möjlighet att se henna spela tävlingsgolf. Scandinavian TPC på Frösåker den 7–10 augusti, den tävling hon själv står som värd för.

– Jag ska spela där, sade hon till Radiosporten.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons