Annons

Söderling klar för semifinal

Först seger i raka set mot världstvåan Rafael Nadal.
Sedan samma siffror mot världstrean Novak Djokovic.
Då var matematiken enkel – på lördag spelar Robin Söderling semifinal i Masters-slutspelet.
Sport • Publicerad 25 november 2009
Foto: Scanpix

Han kom in i turneringen som reserv efter sent avhopp från Andy Roddick. På onsdagen – efter seger, 7–6 (7–5) 6–1 – var det Robin Söderling som först av alla var klar för semifinal.

– Jag visste inte om det när jag klev av banan utan det var någon som sa det till mig efteråt...men att vinna två matcher med 2–0, jag kan inte önska något mer, sade han.

Annons

För om premiärvinsten mot Nadal var stor var onsdagens seger än mer imponerande.

Söderling klev in med 0–5 i tidigare möten mot serben och vid ett läge när Novak Djokovic sågs som den hetaste spelaren av de åtta i London. Det hade kunnat vara läge för en överdriven respekt eller för den delen mättnad efter Nadal-matchen.

I stället blev det en av hans starkaste insatser under året på flera sätt.

Han pressade Djokovic från början, lät inte serben styra spelet och använda vinklar eller stoppbollar. Och trots tre setbollar vid ställningen 5–4 kunde han behålla fokus ända in till det avgörandet tiebreaket.

Missade tre setbollar

– När jag missade de där setbollarna så kände jag: "dom där hade jag behövt" men sedan försökte jag bara att glömma dem. Jag servade jättebra i dag och det var det som räddade mig kvar i första setet, sade han.

Just en sådan serve avgjorde första set – och ett par minuter senare var matchen i princip över. När Djokovic tappade sin serve till 2–1 efter en fullständigt misslyckad stoppboll rann matchen i väg. Hos serben fanns varken ork eller psyke att försöka hålla sig kvar. Just de delarna är kanske det som imponerat mest hos Söderling i slutspelet så här långt.

När världsstjärnor som Federer, Nadal och för den delen Djokovic inte riktigt orkat hålla uppe nivån i sista tävlingen för året har Söderling spelat minst lika bra som i Paris eller Wimbledon tidigare i år.

– Jag har haft ett otroligt långt och tufft år såväl fysiskt som psykiskt men jag känner mig jäkligt stark fysiskt. Det brukar vara så att känner man sig stel i kroppen, då hänger det ihop med huvudet men jag känner mig stark.

För hans del återstår nu en match i gruppspelet, på fredag mot Nikolaj Davydenko. Förutom 120 000 dollar och 200 ATP-poäng till vinnaren har matchen betydelse för om han ska sluta etta eller tvåa i gruppen. En gruppvinst skulle troligtvis gör att han undviker en gammal nemesis i form av världsettan Roger Federer.

– Jag tror svaret är ganska självklart vem jag vill slippa i en semifinal. För varje gång han har besegrat mig så tycker jag att jag kommit närmare en seger men vi får se. Jag kan inte göra något åt resultaten i den övriga gruppen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons