Förbunden backar – skjuter på kritiserat förbud
De internationella förbunden i skidor (Fis) och skidskytte (IBU) har i flera år jobbat för ett fluorvallaförbud.
Tanken var ett totalförbud inför kommande säsongen. Nu meddelar båda förbunden att man skjuter på förbudet till säsongen 2023-2024.
– Jag måste säga att det är ett oerhört välkommet beslut. De gör helt rätt. Jag hoppas att det ger arbetsro för framtiden. Jag hade nog blivit ganska högljudd om det hade blivit ett annat beslut, säger svenska längdlandslagets vallachef Petter Myhlback till SVT.
Det planerade förbudet har kritiserats av vallapersonal för att det är svårt att kontrollera att det efterlevs. Testapparaturen är helt enkelt inte tillräckligt tillförlitlig, vilket gör det möjligt att fuska.
– Om vi inte gör rätt nu kan detta bli ett ännu större problem än dopning, sade Johan Wåhlström, vallautvecklingschef i skidskyttelandslaget, till TT i maj.
Fluorvalla är till för att stöta bort fett och vatten och således göra det lättare i skidspåren. Anledningen till varför man vill förbjuda fluorvalla från första början är att de ämnen som finns i vallan inte existerar naturligt i miljön och därför är skadligt för naturen. Ämnena bryts ner långsamt och misstänks även vara cancerframkallande för människan.
Fakta: Fluorvalla
Högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. Man har identifierat över 4 700 olika PFAS-ämnen och över 3 000 av dem finns på marknaden. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, non stick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.
Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.
De flesta PFAS-ämnena är fortfarande otestade men två av de mer kända är PFOS (perfluoroktansulfonat) och PFOA (perfluoroktansyra).
PFOS är ett så kallat PBT-ämne (persistent, bioackumulerande, toxiskt), vilket innebär att det inte bryts ned i naturen utan ansamlas där och att det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer. Det förbjöds inom EU 2008.
PFOA består precis som PFOS av åtta kolatomer (tillhör så kallad C8-kemi) och bryts inte heller ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människan.