Ska vinna i längden – med oprövad taktik

Ny seriefinal. Då kan Borås Basket utnyttja ett ännu oprövat taktiskt kort. Christian Maråker, Mike Palm och Chris McKnight på planen – samtidigt. "Det är mycket möjligt" säger Pat Ryan, coach.
Sport • Publicerad 21 oktober 2014
När Borås Basket möter Uppsala i kväll kan coach Pat Ryan komma att testa att spela Christian Maråker (i förgrunden), Chris McKnight och Mike Palm ? samtidigt. "Det vore kul", säger Maråker.
När Borås Basket möter Uppsala i kväll kan coach Pat Ryan komma att testa att spela Christian Maråker (i förgrunden), Chris McKnight och Mike Palm ? samtidigt. "Det vore kul", säger Maråker.Foto: Anders Robertsson
Foto: Jan Pettersson
Foto: Anders Robertsson

Samtidigt som landslagsstjärnan Christian Maråker i somras skrev på för Borås Basket skapades möjligheter för klubben att använda sig av tre stora spelare på planen samtidigt. Tidigare har som bekant Mike Palm och Chris McKnight fått dra det tunga lasset på position fyra och fem.

Mot guldkandidaten Uppsala i kväll kan konceptet komma att prövas.

– Det är mycket möjligt, medger Pat Ryan. Vi har en fördel i år när vi kan spela med mer tyngd än tidigare. Vi behöver inte spela snabbt hela tiden, utan kan dra ner på tempot och få in bollen inside ibland. Att kunna växla under matchens gång är en styrka.

Såväl Borås som Uppsala är obesegrade hittills, men Borås har spelat två matcher mer än kvällens gäster.

Uppsala har precis som Borås en namnstark trupp, men är ett relativt kortvuxet lag. Tunga pjäser som Keith Wright, Dee Ayuba och Stefan Grundberg har lämnat, och även om landslagsspelaren Anton Gaddefors har anslutit är Uppsalas främsta styrka skyttet, snarare än insidespelet. Laget snittar 44 procent från trepoängsområdet – att jämföra med Borås.

– Vi har längdfördel mot Uppsala, och det ska vi så klart försöka utnyttja, säger Pat Ryan.

En av spelarna som lär få en nyckelroll i kväll är ovan nämnda Christian Maråker.

– Vi måste försöka dra nytta av vår storlek. Kan vi få stopp på deras skytte och sedan vara stora och starka under korgen har vi en bra chans att vinna, säger han.

Hur ser du på möjligheten att spela dig, Palm och McKnight på planen samtidigt?

– Det vore kul, och jag tror att det skulle kunna falla väl ut. Vi bör försöka utnyttja vår längd så mycket som möjligt, säger

Maråker, och fortsätter:

– Det är nog ett spelsätt vi kan behöva använda oss av i Euro Challenge senare i höst, så det vore så klart kul att testa i ligan innan dess.

Pat Ryan igen:

– Att få med Chris på position tre samtidigt som Christian och Mike spelar kan nog lyckas ibland, men jag tycker även att vi har varit starka när Samuel (Haanpää) eller Fredrik (Andersson) spelat på den positionen. Vi har ett storvuxet lag i år.

Borås fem längsta spelare:

Mike Palm, 210 cm.

Christian Maråker, 207 cm.

Samuel Haanpää, 203 cm.

Hajzer Ismaili, 203 cm.

Fredrik Andersson, 202 cm.

Snittlängd, Borås trupp: 194,9 cm.

Uppsalas fem längsta spelare:

Odin Lindell, 205 cm.

Liam Rush, 203 cm.

Oluoma Nnamaka, 201 cm.

Anton Gaddefors, 200 cm.

Johan Jeansson, 198 cm.

Snittlängd, Uppsalas trupp: 192,2 cm.

Källa: www.basket.se

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.