Sheeda Firouzfateh: ”För mig var det en självklarhet”

Sheeda Firouzfateh är kvinna med utländsk bakgrund. Och sitter i Norrbys styrelse. Det gör henne unik.
Sport • Publicerad 21 december 2010
Foto: 
Sheeda Fiouzfateh, ledare i Norrby IF menar att det är valberedningarnas uppgifter i idrottsföreningarna att lyfta fram personer med utländsk bakgrund och kunnande.
Sheeda Fiouzfateh, ledare i Norrby IF menar att det är valberedningarnas uppgifter i idrottsföreningarna att lyfta fram personer med utländsk bakgrund och kunnande.Foto: Anders Robertsson

– Man är fega i idrottsklubbarna och ifrågasätter vår kompetens.

Sheeda Firouzfateh slår fast sin uppfattning om varför så få invandrare är aktiva på styrelsenivå inom idrotten.

– Det är valberedningarnas uppgifter i idrottsföreningarna att lyfta fram personer med utländsk bakgrund och kunnande. De har ett ansvar, säger hon.

På årsmötet i våras blev Sheeda Firouzfateh invald i Norrbys styrelse, först som ledamot och sedan bara några månader är hon nu vice ordförande.

– För mig var det en självklarhet att ta det steget. Jag är näst intill perfekt för rollen. Jag har en gedigen kunskap om idrott och föreningsliv och jag är engagerad i integration och jämställdhet.

Sheeda Firouzfateh beskriver sig själv som kritisk och som en person som ställer krav.

– Jag frågade först om de visste vem jag var, för jag sitter inte bara och nickar instämmande, jag sticker ut hakan.

Sheeda Firouzfateh vill sitta i Norrbys styrelse så länge hon känner att hon kan påverka och blir hörd. För henne är det viktigare att hon bidrar med sitt kunnande som kvinna än som invandrare. Men kombinationen är oslagbar tycker hon.

– Vi är människor oavsett vilket land vi vuxit upp i, men det är viktigt att komma ihåg att idrotten i Sverige är annorlunda uppbygg än vad många invandrare är vana vid. Här arbetar de flesta i styrelser och tränare ideellt. Jag ser det som vår uppgift att informera hur det fungerar här.

Och vinsten med idrotten är enorm menar Sheeda Firouzfateh. För alla.

– De flesta invandrare är inte medvetna om hur enkelt det är att vara med i en förening i Sverige. Och det är synd, för det öppnar dörrarna till samhället.

De får tillgång till ett nätverk som lättare ger dem ett jobb, de får språket och de sociala koderna. Och idrotten blir både roligare och mer rättvis med invandrare.

I fem år drev Sheeda Firouzfateh basketklubben Pacalis ungdom. Själv. Hennes roller var styrelsemedlem, ledare, domare, vaktmästare och materialare.

Av det lärde hon sig mycket.

– Det roliga är att jag känner att min roll i Norrby ligger nära allt det, men jag är inte ensam. I Norrby kan jag vara med och påverka långsiktigt.

Li Edqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.