Se bilder från nya superarenan

Efter tre års byggande, korruptionsskandal och sprängd budget står den färdig.
Sport • Publicerad 12 september 2012
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Friends arena i Solna med plats för upp till 65 000 åskådare invigs med pompa, ståt och stort artistuppbåd den 27 oktober.

Fotbollen gör entré med landskampen Sverige–England den 14 november.

Svenska fotbollförbundet är delägare i den nya nationalarenan som tornar upp sig några hundra meter från snart uttjänta Råsunda. Men mycket mer än fotboll kommer att erbjudas i jättebygget i Solna.

Med skjutbart tak får den inomhusklimat på minst 15 grader året om och flexibiliteten ska bidra till att få arenan lönsam.

Ett exempel är mars nästa år, då Melodifestivalen, SM-finalen i bandy och VM-kval i fotboll mot Irland står på programmet.

– Parkett, is och gräs på två veckor, säger Thomas Perslund, vd för Arenabolaget, vid onsdagens pressvisning.

– Vi har en fantastisk evenemangsportfölj under kommande år och även nu i höst. Det är inte fullbokat men vi börjar närma oss det. Vi vill komma upp i 75–80 evenemang per år.

Stort utbud

Super-dj-trion Swedish House Maffia, ståuppkomikern Eddie Izzard, VM-speedway i fem år, Swedish International Horse Show från och med 2014 är exempel på andra klara evenemang.

När det gäller fotboll kommer förutom landslaget även AIK att flytta in i Friends arena. För båda gäller egna omklädningsrum, med uppvärmningsrum och relaxrum intill.

Internationella regler gör att landslaget måste ha naturgräs vid sina matcher. Förutom det naturliga solljuset ska värmelampor och ett stort antal luftrör se till att gräset växer. Mattan kommer ändå att behöva bytas ut fyra-fem gånger per år.

Kurvig resa

Under resans gång har budgetramarna sprängts och landade på 2,8 miljarder kronor. Solna kommun har skjutit till pengar och i samband med ett mål i domstol dömdes stadsdirektören Sune Reinhold för mutbrott och kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (M) tog först time-out och avgick sedan.

I samband med detta gav Swedbank bort namnrättigheten till arenan till antimobbingsorganisationen Friends.

Nu är tiden kommen för evenemang i Friends arena. Och varmkorv med bröd kommer att finnas även i den modernaste av arenor – en särskild arenakorv.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.