Annons

Sänkta straff för dopningsdömda

Straffen sänktes för de flesta inblandade i den stora landsomfattande dopningshärva som avslöjades hösten 2009.
Sport • Publicerad 21 mars 2013

De två personer som av både tingsrätten och hovrätten anses gjort sig skyldiga till de allvarligaste brotten dömdes av Sundsvalls tingsrätt till sex respektive sju års fängelse. De döms nu till fem år fängelse vardera av hovrätten för nedre Norrland. Övriga personer som haft en central roll i dopningshärvan dömdes av tingsrätten till fängelse i mellan tre och fem år. Nu får de flesta sitt fängelsestraff kortade med ett år.

Hovrätten för nedre Norrland hänvisar i sin dom till flera domar i Högsta domstolen där gränsen för hur mycket narkotika som hanterats höjts kraftigt för att brottet ska ses som grovt. Hovrätten resonerar på samma sätt i sin dom.

Annons

– Hovrätten har höjt gränsen för hur mycket dopningsmedel det ska röra sig om för att brottet ska bedömas som grovt från 50 000 enheter aktiv substans till 100 000 enheter, säger hovrättsråd Solveig Östbye Laitinen som var en av domarna i målet där 35 inblandade fick sina domar på torsdagen.

Är narkotika och dopningsmedel jämförbara?

– Det kan man ju alltid diskutera. Men vi har gjort den bedömningen, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons