Annons

Samuelsson: "Tar inte idrotten på allvar"

Det blir ingen världscuptävling i Östersund.
Nu riktar skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson en känga till regeringen och idrottsminister Amanda Lind.
Skidskytte • Publicerad 26 september 2020
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan 1989 har Östersund återkommande arrangerat skidskyttetävlingar i världsklass – men år 2020 blir ett undantag.

På grund av inreseförbudet för icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz, har det internationella skidskytteförbundet IBU valt att i stället utse Kontiolahti, Finland och Hochfilzen, Österrike, till arrangörer när antalet världscuporterna krympt från fyra till två.

Annons

– Jag är besviken att inte regeringen har valt att göra ett undantag för elitidrottare. Så att amerikaner och ryssar kan åka in till landet. Att man inte får något svar i den frågan tycker jag är tråkigt. Om Finland kan arrangera tävlingar så tror jag att man kan göra det i Östersund också, säger Sebastian Samuelsson till SVT.

Ingen kontakt

Enligt Riksidrottsförbundet, Svenska skidskytteförbundet och tävlingsarrangören i Östersund har den svenska regeringen inte kommit med något besked över huvud taget och knappt gått att nå i frågan om undantagstillstånd för utländska elitidrottare.

Detta var avgörande för att Östersund fick nobben av IBU, menar Samuelsson.

– Jag tror att Östersund hade haft väldigt stora möjligheter att få behålla tävlingarna om man hade kunnat göra ett liknande undantag som man gjort i Finland för elitidrottare, folk som ska in i landet och arbeta helt enkelt.

Kritiserar Lind

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har under coronakrisen fått kritik, bland annat för att inte ha tillmötesgått idrottsrörelsens behov i tillräcklig utsträckning.

Sebastian Samuelsson kan bara instämma.

– Under coronapandemin har det blivit väldigt tydligt att vi inte har en ren idrottsminister och att man inte tar idrotten på allvar. Det känns inte som att man har tillräcklig kunskap i de här frågorna, säger han till SVT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons