GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johan Rydén: Mot Frankrike – med värmande blixtfotboll

Den första landskampen någonsin på Borås Arena blev en riktigt kall och blöt historia. 5563 åskådare fick se de svenska målen regna in i nästan lika hög hastighet som nederbörden föll över planen.
Johan RydénSkicka e-post
FOTBOLL • Publicerad 24 oktober 2017 • Uppdaterad 26 oktober 2017
Johan Rydén
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
5563 åskådare kom till Borås Arena för att se Sverige besegra Ungern med 5–0 i VM-kvalet.
5563 åskådare kom till Borås Arena för att se Sverige besegra Ungern med 5–0 i VM-kvalet.
Foto: Jan Pettersson

Även om spelet stundtals värmde är det sällan man har sett samtliga 22 spelare ha så bråttom av planen som när den turkiska domaren blåste för halvtidsvila på tisdagskvällen.

Jag hade inte framme tidtagaruret, men det kan inte ha tagit många sekunder innan alla var ute i omklädningsrummet för att värma sig. Nilla Fischer som spelade de första 45 minuterna i kortärmat, och utan underställ, är värd något slags tapperhetspris.

””Att tre av fem mål kom på fasta situationer förstärker bilden av att vi har ett mycket nickstarkt lag"”

Men i kylan fanns det alltså många värmande saker. Det hade ju även regnat in fyra, snygga svenska mål under de första 45 minuterna. Sverige var så överlägset att jag i paus kollade upp listan över de största kvalsegrarna på senare år.

17–0 mot Azerbajdzjan från 2010 kändes ouppnåeligt. Men årtiondets näst största seger, fjolårets 6–0-vinst mot Moldavien, tycktes vara inom räckhåll.

Efter Kosovare Asllanis 5–0-mål tidigt i den andra halvleken tog dock målkavalkaden slut. Av förklarliga skäl tappade det svenska passningsspelet lite kvalitet när matchen var avgjord.

Båda förbundskapten Peter Gerhardssons landskamper har spelats i spöregn.
Båda förbundskapten Peter Gerhardssons landskamper har spelats i spöregn.
Foto: Jan Pettersson

Förbundskapten Peter Gerhardsson har nu lett landslaget i två matcher, som båda har avgjorts i spöregn. Dock med stor skillnad på underlaget.

””Totalt sett var ändå Kosovare Asllani bäst på planen"”

Gerhardsson kallade 2–0-segern i Kroatien för enduro med boll. Då stannade passningarna i dyngan. Tisdagens föreställning gav förbundskaptenen epitetet blixtfotboll. Och visst, på Borås Arena hade bollen väldigt bra glid.

Framför allt blixtrade det om det svenska spelet under den första halvleken. Då hittade man ofta fina kombinationer på kanterna. Speciellt imponerade den nykomponerade vänstersidan med Mia Carlsson och Lina Hurtig. Det syntes verkligen inte att de bara gjort två matcher ihop.

Totalt sett var ändå Kosovare Asllani bäst på planen. Hon, som på förhand uttryckte viss skeptisism mot att spela matchen på konstgräs i Borås, såg ut att trivas utmärkt i regnet.

Kosovare Asllani blev tvåmålsskytt på Borås Arena.
Kosovare Asllani blev tvåmålsskytt på Borås Arena.
Foto: Jan Pettersson

I Linköping i damallsvenskan har Asllani imponerat mest i höst genom nyvunna defensiva egenskaper. I Borås var det hennes offensiv som kom till användning. Hon placerade in 3–0 med en läcker och behärskad volleylobb och hon avslutade målskyttet med en snygg nick.

””Under vilan kommer gruppen att avgöras"”

När jag kollade på den svenska startelvan inför avspark såg jag nio nickstarka spelare – och Asllani. Men efter det där nickmålet får jag väl uppgradera det till en elva där utespelarna rakt igenom är nickspecialister. Att tre av fem mål kom på fasta situationer förstärker bilden av att vi har ett mycket nickstarkt lag.

Hedvig Lindahl uppvaktades av landslagschef Marika Domanski Lyfors efter att målvakten blivit Sveriges meste landslagsmålvakt alla kategorier.
Hedvig Lindahl uppvaktades av landslagschef Marika Domanski Lyfors efter att målvakten blivit Sveriges meste landslagsmålvakt alla kategorier.
Foto: Jan Pettersson

Kvällens huvudperson var ändå på något sätt Hedvig Lindahl. Inte för att hon behövde visa sin kvalitet som spelare utan för att hon passerade Thomas Ravelli och blev den svenska målvakt som gjort flest landskamper. Lindahl höll för övrigt värmen genom att göra ett bra jobb som spelande hejaklacksledare.

Sverige tar nu vinteruppehåll i VM-kvalet. Man gör det med full poäng efter två spelade matcher, och en walkover. Under vilan kommer gruppen att avgöras.

För sannolikt kan Sverige i praktiken redan räkna in VM-platsen den 16 november, när det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, beslutar om Danmarks öde. Nästa år lär det nämligen bli svensk blixtfotboll mot slutspelet i Frankrike.