Rydén har roligare än någonsin

18 år i A-laget.
Ändå är badminton roligare än någonsin.
I går visade Henrik Rydén visade varför.
Sport • Publicerad 13 januari 2008
Fyllt upp för spelande tränaren Henrik Rydén var det när Borås Badminton arrangerade seriesammandrag på hemmaplan i går. Här instruerar han damdubbelparet Hanna Pehrsson och Sonali Mistry.
Fyllt upp för spelande tränaren Henrik Rydén var det när Borås Badminton arrangerade seriesammandrag på hemmaplan i går. Här instruerar han damdubbelparet Hanna Pehrsson och Sonali Mistry.Foto: Tomas Karlsson

Badminton Borås

Det var full fart och mycket svett i Boråshallens A-hall i går. Fem badmintonbanor som utnyttjades från morgon till kväll av åtta division I-lag.

33-årige Henrik Rydén var flitigast av alla.

Inte nog med att veteranen sedan tiotalet år är bäst i Borås Badminton och alltid spelar två matcher. Han fungerar även som tränare vilket innebär coachning av lagkompisarna.

– Oftast har vi en matchcoach, men han tvingas sitta där borta säger Rydén som under en kort andhämtning i förmiddagsmatchen hinner ta ett snack med BT-sporten.

Han syftar på gamle parhästen Jonas Källqvist som är långtidsskadad och jobbar i sekretariatet.

– Ursäkta mig ?

Rydén reser sig från läktaren, hoppar över sargen och springer fram till Andreas Johansson som har setvila. Några peppande ord, en ryggdunk och så tillbaka till läktaren.

De goda råden gör susen. Efter att ha tappat första set vänder Johansson till seger i andrasingeln. Därmed punkterar han matchen mot Carlskrona.

– Bra gjort av Andreas. Likadant med Peter Karlsson i tredjesingeln. Han imponerade stort och presterade säsongens bästa spel, berömmer Rydén.

Men mest imponerade nestorn själv.

Först seger i en dubbelrysare tillsammans med unge Karlsson sen utklassningssiffror mot Carlskronas bäste spelare.

– Tack, det gick lättare än jag trodde. Badminton är väldigt roligt nu. Och jag är, tro det eller ej, bättre än någonsin tidigare.

Då ska ni veta att han började spela för 24 år sedan, debuterade i A-laget som 15-åring och gör nu sin 18:e säsong på elitnivå.

– Snabbheten är väl inte vad den var för tio år sedan men jag är smartare och säkrare.

Lite grämer det att han aldrig satsade fullt ut på sin sport och tackade ja till ett antal bud från elitserieklubbar.

– Klart man är nyfiken på hur långt det hade burit. Men om jag hade satsat helhjärtat hade antagligen karriären varit slut nu.

Nu är det istället roligare än någonsin och några planer på att sluta finns absolut inte.

– Om några år, när våra duktiga ungdomar blommar ut, blir vi riktigt bra igen. Då tänker jag vara med!

Rydén har varit med om såväl toppar, elitseriekval, som dalar, division II-spel, med Borås Badminton. Just nu ligger laget näst sist i division I.

– Men jag är inte orolig. Så illa som degradering till division II ska det inte behöva bli. Det såg ännu mörkare ut vid den här tiden förra året, då redde vi ut det på våren.

Henrik Rydén ursäktar sig igen. Matchen mot tabelljumbon Carlskrona är över, den slutade 5–3.

Två nya lag ska strax göra entré. Rydén förvandlas till materialförvaltare, springer runt och placerar ut nya fräscha bollar på alla banorna.

Sen iväg för kort lunch på stan innan det är dags för dagens andra match.

Fjädrar vad kul det är med badminton!

Magnus PJ Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.