Annons

Roos efter sjundeplatsen: "Ska bara träna på"

Målet var final och sedan topp åtta. Det lyckades Fanny Roos med. Hon blev sjua i OS-debuten i kula.
Friidrott • Publicerad 1 augusti 2021
Fanny Roos under OS-finalen i kula.
Fanny Roos under OS-finalen i kula.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Raven Saunders i sitt karakteristiska munskydd.
Raven Saunders i sitt karakteristiska munskydd.Foto: David J Phillip/AP/TT

Fanny Roos ingår i kastvärldens mest kända träningsgrupp – den där islänningen Vésteinn Hafsteinsson coachar bland andra Daniel Ståhl och Simon Pettersson.

De båda träningskompisarna tog kvällen före guld och silver och fick sina medaljer samtidigt som Fanny Roos höll på att värma upp på Olympiastadion.

Annons

Men riktigt så bra som för diskusmedaljörerna blev det inte för Fanny Roos i kulfinalen.

Men svenskan blev 7:a, med 18,91 meter som längst.

– Jag är ganska nöjd. Mitt första mål var att gå till final, sedan topp åtta och jag är ju med i topp åtta. Det är jag nöjd med, säger Fanny Roos.

Tejpat knä

Fanny Roos stötte med ett rejält tejpat högerknä efter ett felsteg under förlägret. Det var dock inget som störde henne.

– Jag vred till knät lite på sista passet i Fukuoka. Jag kände av det när det hände, men jag har fått superbra hjälp av det medicinska teamet.

Vésteinn Hafsteinssons devis är att det tar åtta–tio år för en kastare att nå sitt maximum. Ståhl har varit hos honom tio år, Pettersson åtta.

Fanny Roos är samtidigt inne på sitt femte i träningsgruppen i Växjö.

Med en utvecklingskurva som pekar uppåt – och som bland annat resulterat i svenskt rekord (19,34 som längst) ett par gånger om i sommar – ser det ljust ut inför OS i Paris 2024.

– Jag trivs superbra med gruppen och Vésteinn. Det är bara att köra vidare, säger Fanny Roos.

Kinesiskt guld

Det var dock nära att sluta redan efter tre stötar i finalen.

Annons

Roos stötte 17,99 meter i första och 18,02 i andra – omkring en meter kortare än i kvalet. I tredje försöket krävdes en höjning med drygt sju decimeter för att få fortsätta att stöta i finalen.

Det gick vägen. Fanny Roos fick iväg kulan 18,91 meter, vilket blev hennes bästa stöt i finalen.

Till medaljerna var det dock en bit.

Kinesiskan Gong Lijiao tog guldet på 20,53, medan amerikanskan Raven Saunders – i sin karakteristiska mask – tog silver på 19,79.

Bronset gick till veteranen Valerie Adams, Nya Zeeland, som stötte 19,62. Det var Adams fjärde raka OS-medalj i kula, efter guld 2008 och 2012 samt silver 2016.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons