Annons

Risk för färre mästerskap i Sverige

Färre stora mästerskap i Sverige – det kan bli följden av minskat svenskt inflytande i de internationella idrottsförbunden.
Nu agerar därför Riksidrottsförbundet (RF) för att stärka Sveriges makt i idrottsvärlden.
– Det är jätteviktigt. Vi vill verkligen intensifiera vårt internationella engagemang, säger RF-ordföranden Karin Mattsson Weijber.
Sport • Publicerad 18 augusti 2011
Foto: Scanpix

För fyra år sedan slutade Lennart Johansson som ordförande i Europeiska fotbollförbundet (Uefa), samma år som Lars-Christer Olsson avgick som generalsekreterare i samma förbund. 2007 var också året då Arne Ljungqvist lämnade posten som förste vice ordförande i Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

I ett nafs blev svensk idrott av med tre tunga poster.

Annons

Bara sex av sexton

I de 16 stora internationella specialidrottsförbund som TT har granskat finns totalt sex svenskar i styrelserna. Att det i dag generellt är glesare mellan riktigt tunga svenska makthavare i idrottsvärlden kan drabba Sverige – inte minst i form av färre stora mästerskap på svensk mark.

– Ska vi få hit flera internationella evenemang, där vi vet att konkurrensen blir tuffare och tuffare, så är det jätteviktigt att ha folk ute i de internationella förbunden, säger Karin Mattsson Weijber till TT.

Startat referensgrupp

IOK-ledamoten Gunilla Lindberg, svensk idrotts just nu största internationella makthavare, går ännu längre:

– Det är A och O för att få evenemang till Sverige. Har man inte ett nätverk internationellt spelar det nästan ingen roll hur många borgmästare man kommer med. Det är oerhört viktigt, säger Lindberg.

RF har i år därför väckt liv i sin internationella referensgrupp, där flera av svensk idrotts makthavare sitter. Tanken är att man i referensgruppen ska kunna utbyta idéer, men kanske framför allt hitta strategier för hur Sverige ska få fler representanter internationellt.

Karin Mattsson Weijber:

– Sådant här tar tid. Men jag är helt säker på att det kommer ge resultat.

Basketen är en av de idrotter där Sverige redan finns representerat internationellt. Lena Wallin Kantzy valdes in i Internationella basketförbundets (Fiba) europeiska styrelse 2001, och är sedan förra året dessutom en av fyra Europa-representanter i världsstyrelsen.

Annons

"Har ett enormt värde"

Svenska basketförbundets ordförande Hans von Uthmann betonar betydelsen av en styrelseplats för svensk basket. Som exempel nämner han bland annat att Sverige fick arrangera EM 2003, hur man den gångna säsongen lyckades lösa en infekterad internationell spelarövergång med en svensk klubb inblandad, samt att Norrköping Dolphins har fått chansen i europeiskt cupspel på hög nivå.

– Det finns flera exempel, stora som små, på att det har ett enormt värde för oss. Det är en mycket bra investering för svensk basket, säger von Uthmann.

Sveriges tyngsta roll i de internationella specialidrottsförbunden har i dag Göran Petersson, ordförande i Internationella seglingsförbundet (ISAF).

Men fotboll, friidrott, ridsport och tennis är bara några av de idrotter där Sverige inte finns med i förbundsstyrelserna. Simning är en annan, där länder som Kenya, Thailand och Kuwait – till skillnad från Sverige – finns representerat i det internationella förbundets, Finas, styrelse.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons