Regeringen försvarar stoppet av guldfirandet

När Buenos Aires skulle fira sina VM-vinnande fotbollshjältar slutade det med kaos och abrupt avbruten parad till mångas besvikelse. Men den argentinska regeringen försvarar sitt agerande under evenemanget.
Fotboll • Publicerad 22 december 2022
Bussen med de argentinska guldlaget från fotbolls-VM i Qatar fastnade i folkhavet i Buenos Aires under firandet på tisdagen. Arkivbild.
Bussen med de argentinska guldlaget från fotbolls-VM i Qatar fastnade i folkhavet i Buenos Aires under firandet på tisdagen. Arkivbild.Foto: Victor Caivano/AP/TT

Mellan fyra och fem miljoner argentinare uppges ha varit på Buenos Aires gator för att hylla sina guldhjältar på tisdagen. Laget skulle färdas i en buss genom staden och ta emot folkets jubel längs en planerad rutt på 30 kilometer som skulle sluta mitt i huvudstaden.

Men när bussen bara kommit 14 av de 30 kilometerna på nästan fem timmar, beroende på att det var så mycket folk längs vägen, beslutades att färden skulle avbrytas. I stället flögs laget vidare i helikoptrar.

Att paraden avbröts, till många tillresta supportrars stora besvikelse, påverkade enligt president Alberto Fernández inte firandet.

– Om man ser glädjen hos människorna på gatorna så uppfylldes vårt mål, sade Alberto Fernández.

Säkerhetsminister Aníbal Fernández försvarade beslutet att avbryta guldlagets bussfärd genom huvudstadens gator.

– Målet var att skydda spelarna – inte för att de riskerade att bli skadade, utan mer för att göra vad som helst som kunde hjälpa situationen när så många försökte komma nära dem, sade Aníbal Fernández.

Säkerhetsministern säger att han tidigt varnade för att det kunde bli problem med att genomföra lagets parad genom Buenos Aires i en öppen buss, såsom landets fotbollsförbund beslutat att göra.

– Titta bara på bilderna. Sätt in en buss mitt i det där så inser du att laget hade blivit kvar där i sex dagar, sade Aníbal Fernández.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.