Pyroteknik på arenor kan tillåtas

Tillåt pyroteknik på idrottsarenor – under ordnade former.
Sport • Publicerad 28 januari 2013
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Det föreslår Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld.

Det var under ett möte i Stockholm på måndagen som Björn Eriksson presenterade sitt förslag. Sedan 2007 råder totalförbud mot all pyroteknik vid fotbollsmatcher, men både klubbar och supporterorganisationer har önskat att få viss tillåtelse.

– Jag känner spänningarna mellan dem som är förbudsorienterade och dem som vill tillåta. Min fråga är om man kan tänka sig organiserat som i Norge och Österrike, säger Björn Eriksson till TT.

Erfarenheter från utlandet

Björn Eriksson menar att ett tillåtande av organiserad pyroteknik inte skulle få bort det illegala användandet, men att erfarenheter från utlandet visar att det skulle minska kraftigt.

– Vi måste först och främst inse att pyroteknik är farligt. Både vad gäller hörsel- och brännskador. Men det finns en stor lust hos supportrarna.

Eriksson understryker att ett eventuellt förslag om tillåtna fyrverkerier bara kommer att gälla utomhusevenemang.

I måndagens möte deltog bland annat representanter för ishockey- och fotbollsklubbar, brandpersonal samt idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

– Det var ett näst intill enhälligt stöd för att föreslå ett legalt alternativ, säger Björn Eriksson.

"Tilltalas av tanken"

Björn Eriksson får stöd av Mats Jonsson, evenemangsansvarig hos Djurgården fotboll.

– Jag tilltalas av tanken. Vi har prövat förbud i ett antal år nu, och det brinner ändå. Att bara säga nej, nej, nej har inte löst problemet, säger Jonsson.

Problemet med illegal pyroteknik är störst hos storstadslagen. Mats Jonsson säger att Djurgården har ett årsmötesbeslut på att klubben ska utforska om det går att få tillbaka de dispensmöjligheter som fanns tidigare.

– Det är en viktig fråga i supporterkulturen. En möjlighet till dispens skickar en viktig signal både till Svenska fotbollförbundet och polisen.

Den 21 mars ska Björn Eriksson lägga fram förslaget till Lena Adelsohn Liljeroth.

Förbjudet i lag sedan 2009

2007 införde Svensk elitfotboll och Svenska fotbollförbundet ett totalförbud mot pyroteknik på samtliga arenor i allsvenskan och superettan.

Sedan 1 april 2009 är det enligt ordningslagen förbjudet att använda pyroteknik på idrottsarenor.

Fram t.o.m. säsongen 2005 kunde man söka dispens från förbudet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.