Publikskandal på Tele 2 Arena

Superettanmatchen mellan Hammarby och Gais fick avbrytas i den andra halvleken sedan det blivit tumult på läktarna. Efter det halvtimmeslånga uppehållet gjorde "Bajen" två mål och vann med 3–1.
Sport • Publicerad 19 september 2013
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Det var ett 40-tal svartklädda fans som tog sig upp på den tomma läktarsektionen ovanför Gaisklacken och började kasta föremål, främst öl, mynt och knallskott.

– Det här är den största skandalen på mycket länge inom svensk fotboll. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Gais sportchef Jonas Lundén till GP.

Domaren Jim Petersson valde att skicka in spelarna i omklädningsrummet medan polisen på plats försökte få lugn på läktaren.

Inga personer frihetsberövades men en mängd identifieringar gjordes på och vid arenan.

Gais sportchef tyckte inte att spelarna skulle fortsätta matchen.

– Vi övervägde in i det sista om vi skulle gå ut på planen igen, säger Lundén till GP.

Enligt Söderortspolisen är mötet mellan Hammarby och Gais inte klassat som en så kallad högriskmatch, utan är en "vanlig match i serielunken".

– Vår grunduppställning under en sådan match är cirka 20 poliser. I och med att det utbröt slagsmål tillkallades extra poliser från radiobilsverksamheten, säger Donnie Dierks, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Enligt ögonvittnesskildringar på Twitter och via bloggar på fotbollskanalen.se var det skrämmande scener. Folk slogs och "vanlig" publik lämnade arenan i panik. Många barn på familjeläktaren – Hammarby satsade på rabatterade familjebiljetter till denna match – lär inte vilja återkomma till Tele2 Arena.

Oron fortsatte sedan utanför arenan.

– Det var grupper av hammarbyare som gick runt och sökte konfrontation, säger Donnie Dierks.

Vilket eventuellt straff Hammarby får avgörs av fotbollsförbundets disciplinnämnd efter att parterna lämnat in sina redogörelser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.