Annons

Professorn om hatet mot Berg: Digitala pöblar

Hoten och hatet mot landslagsspelaren Marcus Berg får konsekvenser.
Svenska fotbollförbundet polisanmäler flera kommentarer.
Fotboll • Publicerad 15 juni 2021
Marcus Berg fick motta hat efter EM-premiären mot Spanien.
Marcus Berg fick motta hat efter EM-premiären mot Spanien.Foto: Christine Olsson/TT
Enligt Mårten Schultz, juridikprofessor, kan man tillåtas säga mycket sårande kommentarer inom lagens gränser. Arkivbild.
Enligt Mårten Schultz, juridikprofessor, kan man tillåtas säga mycket sårande kommentarer inom lagens gränser. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Indraget medborgarskap, skam för landet och könsord. Efter måndagens EM-match mellan Spanien och Sverige har den svenska fotbollsspelaren Marcus Berg fått ta emot många kränkande kommentarer i sociala medier.

Mårten Schultz, juridikprofessor och debattör, har inte tagit del av kommentarerna mot fotbollsspelaren, men säger att man måste titta på varje enskilt fall för att se om någon gått över gränsen.

Annons

TT: Hur lätt är det att fälla den här typen av kommentarer?

– Lite då och då när det blir upprörda stämningar bildas det som digitala pöblar där folk i grupp angriper någon. För den som då blir angripen framstår det som fruktansvärt. Man kan uppleva att man har en mobb emot sig, men det är inget som lagen ser särskilt på, säger Mårten Schultz.

"Hänger på en grupp och förstör"

Enligt professorn har det funnits förslag om att det ska vara värre att ingå i ett sammanhang där 2 000 personer kastar skit än om en person gör det.

– I den fysiska världen finns ett brott som heter våldsamt upplopp som innebär att man hänger på en grupp och förstör eller skadar. Det har diskuterats om det ska finnas något liknande för internet, men det finns inte.

De brott som i första hand kan komma ifråga är hot och förtal om man pekar ut någon som dålig. Könsord kan rubriceras som brottet förolämpning.

– Det är bötesbrott i allmänhet om man inte gjort sig skyldig till annat, men om det är något särskilt allvarligt hot så kan det komma i närheten av fängelse.

"Kan vara ofredande"

Att kommentarerna skrivs på Marcus Bergs egen plattform har också betydelse, eftersom det visar att yttrandena ska komma honom tillkänna.

– Då kan det vara ofredande om man skriver väldigt många saker, som "din hora" om och om igen.

Samtidigt är det tillåtet att uttrycka att någon presterat dåligt.

TT: Var går gränsen för vad som är tillåtet?

– Utgångspunkten är att man även får säga sådant som är sårande och otrevligt, man måste komma in i någon av de här kategorierna för att det ska vara brottsligt, värdeomdömen som "du är en jävla sopa" är i allmänhet tillåtna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons