Annons

"Pressen kommer att vara där oavsett"

Han sköt Sverige till VM. Sedan kom två korsbandsskador på mindre än två år.
Nu hoppas Jakob Johansson på en nystart i och med hemkomsten till IFK Göteborg.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2020
Jakob Johansson har stort tryck på sig inför comebacken i IFK Göteborg. Men efter knäskadorna skyndar han långsamt med sina egna förväntningar. "Får jag vara med på planen och kan börja känna igen mig själv lite där ute, då tror jag att prestationen kommer också", säger han.
Jakob Johansson har stort tryck på sig inför comebacken i IFK Göteborg. Men efter knäskadorna skyndar han långsamt med sina egna förväntningar. "Får jag vara med på planen och kan börja känna igen mig själv lite där ute, då tror jag att prestationen kommer också", säger han.Foto: Adam Ihse/TT
Jakob Johansson är tillbaka i IFK Göteborg efter några år utomlands. Han är dock inte spelklar än efter en knäskada i höstas.
Jakob Johansson är tillbaka i IFK Göteborg efter några år utomlands. Han är dock inte spelklar än efter en knäskada i höstas.Foto: ADAM IHSE / TT

IFK Göteborg har haft ett par turbulenta år sedan Jakob Johansson senast spelade för klubben.

Klubben har inte minst dragits med stora driftsunderskott, men räddats av spelarförsäljningar som när målvaktstalangen Pontus Dahlberg såldes till Watford 2018 eller när Genk köpte anfallaren Benjamin Nygren i fjol.

Annons

Samtidigt har klubbens riskkapitalbolag, Transferintressenter AB, ordnat profilvärvningar till "Blåvitt" trots krisen. I fjol gjorde skyttekungen Lasse Vibe allsvensk comeback och i år har bolaget bidragit till värvningarna av Alexander Farnerud och Jakob Johansson.

– Jag har väl inte hängt med jättemycket i vad som hänt, även om det är svårt att missa allt som har hänt både positivt och negativt med alla rubriker kring "Blåvitt", säger Jakob Johansson.

– Men det känns väldigt spännande att vara tillbaka nu i alla fall.

Utburen på bår

Jakob Johansson står på 18 A-landskamper och ett mål hittills.

Men vilket mål.

Det var ett mål, på Friends arena i Stockholm hösten 2017, som inhopparen Jakob Johansson själv beskrev som ”en okej träff” som via ett italienskt ben lurade målvaktsveteranen Gianluigi Buffon.

Men också ett mål som, efter den mållösa playoffreturen i Milano ett par dagar senare, innebar att Sverige var klart för fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Playoffhjälten själv fick dock inte uppleva mästerskapet på plats. I stället fick han lämna returen på San Siro på bår med en korsbandsskada i vänsterknät.

Speciella tre år

Mindre än två år senare var olyckan framme igen – i det andra knät – på träning med klubblaget Rennes. Den skadan har han fortfarande inte helt återhämtat sig från. När debuten i årets allsvenska kan ske är därför fortfarande lite oklart.

– Det har inte varit roligt naturligtvis. Det har varit väldigt speciella tre år, fullt med skador och inte alls fotboll kontinuerligt på det sättet som jag eller lagen jag spelat för hade hoppats på, säger han.

Annons

– Det är jättetråkigt, men samtidigt har det inte funnits så mycket jag har kunnat göra åt det. Det har hela tiden handlat om att försöka komma tillbaka i spel.

Tidig debut

Jakob Johansson värvades från FC Trollhättan till IFK Göteborg som 16-åring. En knapp vecka efter sin 17-årsdag, som den första spelaren född på 1990-talet, fick han göra allsvensk debut.

Det blev SM-guld direkt under debutsäsongen 2007 och totalt åtta säsonger i "Blåvitt" den gången. Nu är han tillbaka på Kamratgården, efter tre säsonger med AEK Aten, en och en halv säsong med franska Rennes och två korsbandsskador bakom sig.

Och med stora förväntningar på sig – även om publikfavoritens comeback, på grund av coronapandemin, inte kommer att ske inför fullsatta hemmaläktare på Gamla Ullevi.

– Nej, det blir det ju inte. Men det är inte ett par sekunders hyllning som man kommer hem för. Utan för mig är det bara kul att vara hemma, få träna och förhoppningsvis få spela matcher snart igen, säger Jakob Johansson.

– Sedan är ju trycket inte direkt förenat med folk på läktaren. Pressen kommer att vara där oavsett från alla håll, inte minst från mig själv.

Fakta: Jakob Johansson

Född: den 21 juni 1990 i Trollhättan.

Klubbar: FC Trollhättan (2005–2007), IFK Göteborg (2007–2014), AEK Aten (2015–2018), Rennes (2018–2020), IFK Göteborg (2020–).

Främsta meriter: SM-guld med IFK Göteborg 2007, cupguld 2008, 2012–2013 och 2014–2015. Ligaseger med AEK Aten 2018 och cupseger 2016. Seger i franska cupen med Rennes 2019.

18 A-landskamper, 1 mål.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons