Piteåspelare dog under match

En spelare i division 2-laget Piteå avled efter att ha kollapsat mitt under söndagens match mot Umedalen, det rapporterar Norrländska Socialdemokraten på nätet.
Sport • Publicerad 2 september 2012

Matchen avbröts och tre ambulanser kallades till arenan, men spelarens liv gick inte att rädda.

– Vi har just nåtts av uppgifterna att de avslutat återupplivningsförsöken. Vi är en förening i sorg, vi vet inte hur vi ska gå vidare, sade klubbens talesman Christer Berglund till tidningen.

Det var tidigt i första halvlek, bara minuten efter att Piteå hade tagit ledningen, som 29-åringen föll ihop på planen. Enligt Piteå-Tidningen avled han strax efter 16.

– Vi har kallat in jourhavande präst och ska samla ihop klubben för att försöka bearbeta det här, säger Berglund till Norrländska Socialdemokraten på nätet.

Årligen dör fem–tio svenskar under 35 år i plötslig hjärtdöd, inte sällan till följd av idrott. Ett extra mörkt år var 2005 då sex svenska idrottande barn och ungdomar dog bara under årets fem första månader. Det året drabbades bland annat fyra pojkar i samband med fotbollsträningar i Älvsjö, Malmö, Landskrona respektive Stockholm.

En 14-årig pojke segnade ned under en fotbollsmatch i Örebro 2009 och en 16-årig pojke dog under en fotbollsmatch i Ludvika 2007.

Tidigare i år omkom den norske simstjärnan Alexander Dale Oen, 26 år gammal, när hans hjärta plötsligt stannade efter ett träningspass. Det visade sig senare att han led av en allvarlig hjärtsjukdom.

Det är oklart vad som orsakade dödsfallet i Piteå.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.