Annons

Österrike vann måstematch – bra för Sverige

Österrike vann mot Ukraina med 1–0 i måstematchen i grupp C.
De tar därmed andraplatsen och är klara för åttondelsfinal tillsammans med Nederländerna – för Ukraina ser det mörkare ut.
Fotboll • Publicerad 21 juni 2021
Österrike vann mot Ukraina och är klara för åttondelsfinal.
Österrike vann mot Ukraina och är klara för åttondelsfinal.Foto: Mihai Barbu/AP/TT

Ukraina hade andraplatsen på förhand, men det krävdes åtminstone en poäng mot Österrike för att de skulle behålla den positionen. Det lyckades man inte med.

Avgörandet för Österrike kom redan efter 21 minuter. David Alaba piskade in en hörna som Christoph Baumgartner störtade fram på och stötte in i nät.

Annons

För första gången sedan VM 1982 har Österrike avancerat förbi gruppspelet i ett stort mästerskap. I åttondelsfinalen väntar formstarka Italien.

– Jag är så glad för hela Österrike och hoppas att alla njöt av det. Vi har haft det tufft med coronaviruset, så njut av detta nu, säger segerskytten Baumgartner efter matchen.

– Åttondelsfinalen mot Italien kommer att bli speciell. Vi har skrivit historia i dag, men det är inte över än.

Nederländernas nya kross

Ukraina försökte i andra halvlek, men förgäves. Och efter två raka förluster mot Nederländerna och Österrike ligger man trea i gruppen på tre poäng. Det ska mycket till för att det ska räcka till avancemang för förbundskapten Andrij Sjevtjenkos lag.

– Jag är besviken, jag vet inte vad jag ska säga. Vår prestation i första halvlek var oacceptabel. Sättet vi uppträdde på var oacceptabelt, säger Manchester City-stjärnan Oleksandr Zintjenko till Euro2020.com.

För Sveriges del är resultatet ett glädjebesked. Det innebär att trean i grupp C omöjligt kan bli bättre än Sverige. Om en till trea stannar på tre poäng kan Sverige vara klara för åttondelsfinal redan innan matchen mot Polen – alltså redan i kväll.

I grupp C:s andra match valde Nederländerna att inte rotera särskilt mycket mot Nordmakedonien, trots att laget redan var klar gruppsegrare. Det var bara Donyell Malen och Ryan Gravenberch som kom in jämfört med segern mot Österrike (2–0).

Grupp B avgörs

Och Malen visade sitt värde direkt. En snabb omställning av Nederländerna ledde fram till att Malen fick bollen längs högerkanten. 22-åringen hittade in till Memphis Depay som stötte in ledningsmålet i den 24:e minuten.

I andra halvlek fortsatte Nederländerna att övertyga, precis som man gjort genom hela gruppspelet. Spelmotorn Georginio Wijnaldum blev tvåmålsskytt och ledde sitt lag till en klar 3–0-seger som innebär att Nederländerna är vidare med full pott i bagaget.

Senare i kväll avgörs grupp B med Belgien–Finland i S:t Petersburg och Ryssland–Danmark i Köpenhamn. Sverige blir klart för åttondelsfinal antingen om Finland förlorar, om Danmark vinner eller om Finland spelar oavgjort samtidigt som Danmark vinner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons