Annons

OS-maskot säljs för skyhöga priser: "Bedragare"

OS-maskoten Bing Dwen Dwen är populär.
Nu straffar polisen personer i Peking som säljer vidare maskoten för skyhöga priser.
Olympiskt • Publicerad 11 februari 2022
OS-maskoten Bing Dwen Dwen säljs för skyhöga priser i Peking.
OS-maskoten Bing Dwen Dwen säljs för skyhöga priser i Peking.Foto: Luca Bruno/AP/TT

OS-maskoten Bing Dwen Dwen, en panda med en ”kostym av is”, har skapat köphysteri i Peking.

"Bing" betyder is och "dwen" kan betyda såväl knubbig som ärlig.

Annons

Ärlighet är däremot något som inte förekommer hos alla Pekingbor.

Köpsugna OS-fantaster har köat i minusgrader under nätter för att få ett exemplar av Bing Dwen Dwen och fabriksanställda uppges ha kallats tillbaka tidigare från sina nyårssemestrar för att tillverka fler pandamaskotar.

Men den höga efterfrågan har också gjort att bedragare tagit tillfället i akt.

”Andrahandsmarknaden är stor, Bing Dwen Dwen har stigit tio gånger i värde jämfört med originalpriset”, skriver bland annat Beijing News.

Åtminstone tre personer i Peking ska ha bestraffats, påföljderna är dock oklara, för att ha sålt souvenirer för dyrt. Vanligtvis kan ett sådant brott rendera i exempelvis böter eller konfiskering av varor.

”Snälla, konsumera rationellt och köp inte till höga priser från bedragare”, säger Peking-polisen i ett uttalande på sociala medier.

Enligt personer som Dagens Nyheter pratat med har Pekingbor blivit erbjudna att köpa maskotar för 3 000 yuan (cirka 4 400 kronor). Originalpriset ligger på 192 yuan (cirka 280 kronor).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons