Annons

OS-journalist motades bort mitt i sändning

Mitt under en direktsändning knuffades en nederländsk tv-reporter bort från kameran av en kinesisk säkerhetsvakt. Det hela inträffade strax före OS-invigningen och videon sprids nu internationellt.
Olympiskt • Publicerad 5 februari 2022
Utländska journalister inför OS i Peking. Arkivbild.
Utländska journalister inför OS i Peking. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Journalisten Sjoerd den Daas är korrespondent i Peking för det nederländska public service-bolaget NOS och höll som bäst på att rapportera i direktsändning när han stoppades av säkerhetspersonal, rapporterar flera internationella medier.

Sjoerd den Daas motades handgripligen bort från kameran, medan han förgäves försökte fortsatta rapporteringen.

Annons

– Jag är rädd för att vi får återkomma till dig senare, hörs han säga till programledaren i studion då han släpas iväg av OS-säkerhetsvakten, rapporterar The Independent.

Tv-bolaget hälsar på Twitter att Sjoerd den Daas mår bra och att han kunde några minuter senare slutföra sin direktrapport, som ägde rum på en gata i närheten av OS-arenan Fågelboet, där invigningen hölls .

"Vår korrespondent (den Dass) motades bort från kameran av säkerhetspersonal vid 12-tiden under direktsändning i NOS Journal. Tyvärr har detta blivit en allt vanligare daglig företeelse för journalister i Kina," skriver tv-bolaget.

Varför Kinas säkerhetspersonal försökte stoppa journalistens rapportering är oklart.

Utländska reportrar som bevakar OS i Kina har en rad regler att följa, bland annat måste alla använda en särskild hälsoapp och genomgå dagliga covidtester. Från flera håll, bland annat USA:s federala polis FBI, har det också kommit uppmaningar om att lämna privata telefoner hemma för att undvika eventuell kinesisk övervakning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons