Annons

OS-chef gripen misstänkt för mutbrott

En toppchef för OS i Tokyo har gripits misstänkt för mutbrott. Det har även tre personer från ett företag som överraskande valdes som Japans klädsponsor under spelen.
Friidrott • Publicerad 17 augusti 2022
En tidigare styrelseledamot i organisationskommittén för OS i Tokyo 2021 och tre personer från ett klädföretag som var en överraskningssponsor för spelen greps på onsdagen misstänkta för mutbrott. Arkivbild.
En tidigare styrelseledamot i organisationskommittén för OS i Tokyo 2021 och tre personer från ett klädföretag som var en överraskningssponsor för spelen greps på onsdagen misstänkta för mutbrott. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Haruyuki Takahashi, styrelsemedlem för organisationskommittén för OS i Tokyo, misstänks för att ha tagit emot mutor från den tidigare chefen för Aoki Holdings Inc och två företagsanställda, uppger den japanska åklagarmyndigheten.

Mutorna uppges ha varit "med förståelsen att de var menade som tackpengar för den fördelaktiga och förmånliga behandlingen" han gav Aoki.

Annons

Haruyuki Takahashi påstås ha fått nästan 4 miljoner kronor från Aoki som var officiell OS-partner.

78-åringen greps på onsdagen tillsammans med Aokis ordförande Hironori Aoki, 83, och två andra chefer från företaget.

Aoki, som producerar budgetkostymer, var ett överraskande val för att klä den japanska OS-truppen, eftersom många andra nationer samarbetade med toppmodemärken. Aoki producerar bland annat så kallade "rekrytdräkter" som japanska ungdomar som nyligen slutat skolan bär för anställningsintervjuer och sina första jobb.

Även om det länge har ryktats om misstänkt korruption bland OS-tjänstemän, är gripandet ett hårt slag mot Japan som OS-arrangör.

Takahashi uppges ha dragit in 3 miljarder dollar, omkring 30 miljarder kronor, i sponsorpengar till mästerskapen. Japan söker vinter-OS 2030 i Sapporo.

Japanska medier rapporterar att Takahashi förnekar brott och betonar att han fick betalt för konsulttjänster.

Varken Aoki eller Japans olympiska kommitté har kommenterat misstankarna.

Den officiella prislappen för Tokyospelen var 13 miljarder dollar, mestadels offentliga pengar. Det var dubbelt så högt som den ursprungliga uppskattningen när Tokyo fick OS. Spelen blev ett år försenade på grund av pandemin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons