Öppning i bussbråk inför Skånederby

Obligatorisk bussning av supportrar kan i stället bli en frivillig tågresa till Skånederbyt HIF–MFF på Olympia.
Sport • Publicerad 10 september 2012
Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX /

Båda klubbarna säger ja till ett förslag från supporterhåll, men polisen avvaktar.

– Det måste till en förändring. Vi har haft ett stort antal konfrontationer, som inneburit väldigt svåra situationer, säger polisområdeschefen i nordvästra Skåne, Jarl Holmström.

Han påminner om förra årets bråk på stan i Helsingborg i samband med derbyt, då en polis tvingades skjuta varningsskott.

– Det är bara en tidsfråga tills någon blir allvarligt skadad, eller till och med mister livet.

För en tid sedan tog polisen i samråd med de båda klubbarna beslutet att alla med biljetter till MFF:s supportersektion på läktaren skulle tvingas att åka i särskilda bussar från Malmö direkt till arenan i Helsingborg.

Skapade missnöje

Beslutet fick hård kritik av bägge sidors supporterklubbar, som ansåg att obligatorisk bussning kränkte individens frihet. I helgen lanserade supporterklubbarna ett gemensamt alternativ och på måndagen deklarerade både HIF och MFF att de stöder den lösningen.

– Vi har vi fått ett förslag som är trovärdigt i våra ögon. Vi kräver inte längre att man åker buss, säger MFF:s vd Per Nilsson.

– Vi stöder förslaget, men skulle det inte fungera förstår vi om polisen ställer helt andra krav för framtiden, säger HIF:s säkerhetsansvarige Fredrik Ericsson.

Polisen förespråkar buss

Men polisen håller tills vidare fast vid den obligatoriska bussningen. Jarl Holmström:

– Vi måste få en övertygelse om att det här som de nu kommit överens om innebär att det inte kommer att bli några konfrontationer, säger han.

Supporterförslaget innebär att Malmösupportrarna åker tåg till Helsingborg, men åker förbi Knutpunkten i centrala Helsingborg och i stället kliver av vid stationen Maria och går därifrån till matcharenan Olympia. Därmed får MFF- och HIF-supportrarna två olika marschvägar dit, så att konfrontationer undviks.

MFF Supports kassör Per Arvidsson betecknar det som ett stort steg framåt att båda fotbollsklubbarna står bakom supporterklubbarnas förslag till lösning.

– Vår absoluta ambition är att nu också övertyga polisen, säger han.

Tidigare stökiga Skånederbyn

De skånska derbymatcherna mellan MFF och HIF har kantats av oroligheter under flera år:

2011 Malmö: HIF-målvakten Pär Hansson störs av en inkastad smällare. Sedan rusar en man in på planen och attackerar Hansson handgripligen. Matchen avbryts.

2011 Helsingborg: Stort bråk på stan inför matchen. En polis avlossar varningsskott i tumultet.

2010 Helsingborg: Bråk på stan när supportrar till de båda lagen stöter ihop. Polisen använder pepparsprej.

2009 Malmö: Bråk och skadegörelse på stan inför matchen. 92 personer omhändertas, några grips för våldsamt upplopp.

2009 Helsingborg: Bråk på stan både före och efter matchen. Stenkastning mot polisen. Fem grips för våld mot tjänsteman.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.