Olsson kan nå rekordlängder igen

Christian Olsson är skadefri men kommer aldrig att bli den trestegshoppare han en gång var.
Sport • Publicerad 10 december 2009

Men potentialen att hoppa riktigt långt finns där ändå.

– Det känns hyfsat lovande, säger Christian Olsson.

Efter flera år av till synes oändliga skadebekymmer och comebackförsök som slutat i moll rullar träningen på för den svenske trestegsstjärnan. Han inledde sin försäsong redan i september och är nu inne i sin längsta sammanhängande träningsperiod sedan OS 2004.

– Just nu känner jag mig väldigt stark, väldigt bra fysiskt. Jag har tränat riktigt, riktigt hårt, säger Christian Olsson vid en pressträff i Göteborg inför friidrottsgalan i Scandinavium i februari.

Många frågor handlar dock om EM i Barcelona nästa sommar.

– Det finns inget annat än en ny baklårsskada som skulle göra att jag inte når dit. Det är fullt ös hela vägen fram, men jag är lite försiktig med mina egna tankegångar, att jag redan tittar på EM. Jag försöker ta mig igenom den här säsongen inomhus först, säger Christian Olsson.

Åren av skador har satt sina spår både mentalt och fysiskt.

– Det går aldrig att jämföra en kropp som aldrig har haft skador med en kropp som har haft skador. Men jag har kommit ganska nära vad jag har varit innan.

Förutsättningarna har förändrats, Christian Olssons kropp är för alltid märkt av skadorna – men kapaciteten för långa hopp återstår.

Förra sommarens hopp på 17,24 (som mätte 17,58 i effektiv längd) vid Örgrytes klubbmästerskap vittnar om det. Hoppet gav Christian Olsson en ordentlig dos självförtroende.

– Kan jag hoppa 17,58 kan jag lika gärna förbättra mig ännu mer från det, och då är jag uppe mot mitt svenska rekord (17,79) igen, säger han.

– Skulle jag tro att jag inte kan hoppa så långt igen så kan jag lika gärna lägga ner.

TT: Hur optimistisk vågar man vara när man har din skadehistorik?

– Jag kan gå hela vägen och konkurrera med de bästa, men jag kan ju lika gärna gå och bli skadad igen. Det finns inga garantier.

TT: Du fyller 30 i januari, börjar du känna av åldern?

– Klart det är skillnad mellan att vara 20 och att vara 30 när gäller återhämtning och skadeläkning.

– Men sett genom historien är tresteg en gren där man ofta kulminerar i sen 20-årsålder och i början på 30-årsåldern. Förhoppningsvis har jag också den utvecklingen, att jag kan producera de bästa hoppen i den här åldern.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.