Olsson bärgade andra guldet

Två starter, två guld.
Sport • Publicerad 14 september 2008
Foto: Scanpix

Anders Olsson har imponerat i Peking.

– Det här var suveränt skönt, världsrekordet var pricken över i, säger han efter söndagens guld på 400 meter fritt.

Inför Paralympics utlovade Anders Olsson guld på 400 meter fritt, distansen som han har dominerat i ett halvt decennium. Men efter försöket på förmiddagen var han nervös.

– Jag kände mig så fruktansvärt tung. Jag fick mjölksyra tidigt och det kändes inte alls bra, säger Olsson.

Men det syntes inget av i finalen. Den regerande paralympiske mästaren gick ut stenhårt direkt och ingen av motståndarna kunde haka på, redan vid första vändningen var han en kroppslängd före närmaste konkurrent och i mål var tvåan Darragh McDonald, Irland, 21 sekunder efter Olsson som satte nytt världsrekord, 4.48,31.

”Räckte tydligen”

– Jag var så fokuserad och taktiken var att gå ut hårt. Jag ville kontrollera dem andra men förbundskaptenen Skog sade till mig att köra mot världsrekordet. Jag stendog vid 3.20 men det räckte tydligen ändå.

För Olsson fortsätter Paralympics på måndagen med 50 meter fritt, distansen som han vann brons på i Aten för fyra år sedan. Men nu är det stentuff konkurrens, likväl som Olsson kan missa finalen kan han stå där som segrare även under måndagen. Sedan har han tid att fira och fundera över framtiden.

– Jag har ju problem med axeln. Men om jag kan få den opererad på en gång så satsar jag nog vidare mot VM 2010 när det avgörs i Holland. Och då är det ju bara två år kvar till Paralympics i London, säger Olsson och skrattar.

”Smärtan lindras”

För Anders Olsson är framgångarna en riktig bonus, egentligen började han träna för att lindra smärtan i kroppen. När han märkte att det blev ännu bättre av två pass om dagen körde han ordentligt, och det resulterade i en karriär som elitsimmare. Men främst tränar han för att slippa smärtan, sedan tre år tillbaka tränar han fem timmar om dagen, sex timmar i veckan.

– Träningen gör att smärtan lindras, framförallt blev det så när jag började med två pass om dagen. Jag har alltid smärta överallt i kroppen, men det blir mycket bättre när jag tränar mycket, säger Olsson som tog Sveriges femte guld i Paralympics.

Skytten Jonas Jacobsson har vunnit tre guld och Olsson själv två.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.