Elangas ersättare frälste United

Anthony Elanga fick chansen från start för tredje matchen i rad.
Men det var ersättaren Marcus Rashford som frälste Manchester United på tilläggstid mot West Ham.
Southamptom fick senare under kvällen en välförtjänt poäng mot serieettan Manchester City efter 1–1.
Fotboll • Publicerad 22 januari 2022
Marcus Rashford firar efter hemmasegern mot West Ham.
Marcus Rashford firar efter hemmasegern mot West Ham.Foto: Dave Thompson/AP/TT

Talangen Anthony Elanga fanns med i Manchester Uniteds startelva för tredje gången på en vecka. Den 19-årige talangen tycks ha imponerat på tyske tränaren Ralf Rangnick, som tog över laget i november.

I segermatchen mot Brentford (3–1) i onsdags kom dessutom Elangas första ligamål för säsongen.

Lika roligt blev det inte i hemmamatchen mot West Ham på lördagseftermiddagen. Elanga byttes ut till förmån för Marcus Rashford efter 63 minuter – det skulle visa sig bli ett lyckat drag.

För det var ett samarbete mellan inhopparna Edinson Cavani och Rashford som ledde fram till det sena segermålet.

I den 93:e minuter kom Cavani loss på vänsterkanten och slog ett lågt inspel till den engelske landslagsmannen, som stötte in 1–0 med matchens sista spark.

– Det är den bästa typen av matcher att spela, och när man står på den vinnande sidan är det en fantastisk känsla, säger matchhjälten i Viaplay.

– Jag är väldigt glad i dag och det var en väldigt viktig match mot en motståndare som ligger nära oss i tabellen.

Segern innebär att Manchester United kliver upp på fjärdeplats – en poäng före West Ham som ligger femma.

Supporter gripen

En annan svensk, landslagsmålvakten Robin Olsen, satt på bänken när hans nya lag Aston Villa besegrade krisande Everton med 1–0 på bortaplan.

Olsen skrev på ett låneavtal med Premier League-laget i tisdags, men får vänta på debuten.

Argentinaren Emiliano Buendía nickade in matchens enda mål på hörna i slutskedet av första halvlek. När Aston Villa-spelarna sedan firade målet vid hörnflaggan kastade ilskna hemmasupportrar in föremål på planen.

Bland annat träffades Lucas Digne – som lämnade Everton för Aston Villa i början av januari efter en dispyt med tidigare tränaren Rafael Benitez.

En supporter greps efter matchen efter att ha identifierats av övervakningskameror.

"En polisutredning pågår och klubben kommer att ge tillträdesförbud till de fans som identifieras med att ha kastat objekt", skriver Everton på sin hemsida.

Varken Lucas Digne eller hans nemesis Rafael Benitez finns kvar i Liverpool-klubben. Spanjoren fick sparken efter efter 1–2-förlusten mot Norwich förra helgen. Duncan Ferguson ledde därför laget mot Aston Villa – men det fick ingen större effekt. Everton har nu förlorat tre ligamatcher i följd.

Drönare över plan

Mötet mellan Brentford och Wolverhampton fick pausas på grund av en drönarincident en halvtimme in i den första halvleken. När drönaren sågs flyga över planen blåste domaren av matchen och spelarna fick avlägsna sig eftersom den bland annat kunde utgöra ett säkerhetshot.

En helikopter skickades upp för att hantera situationen. Sky Sports rapporterade att en polishelikopter cirkulerade över planen även i andra halvlek, sannolikt för att undvika att situationen skulle upprepa sig.

Wolverhampton vann matchen med 2–1 efter att Rúben Neves satt dit segermålet med knappa kvarten kvar.

Southamptom, på tolfte plats i tabellen, gav serieledande Manchester City en utmaning i lördagens sista möte i Premier League och lyckades även till sist att knipa poäng mot topplaget.

Det var hemmalaget som tog ledningen redan i den sjunde minuten – och City kvitterade inte förrän i den 65:e när Aymeric Laporte nickade in en frispark från Kevin De Bruyne bakom Fraser Forster.

1–1-resultatet stod sig trots att City flera gånger hade chansen att avgöra till sin fördel.