Nilsson visade vägen för Frölunda

Han har tränat skott så mycket att han fått ett sår i handen. Men det har gett utdelning.
Med sitt tredje mål på tre matcher visade Jacob Nilsson vägen i Frölundas 2–1-seger mot Luleå.
Ishockey • Publicerad 18 september 2021
Jacob Nilsson (tvåa från vänster) klappas om efter sitt 1–0-mål mot Luleå.
Jacob Nilsson (tvåa från vänster) klappas om efter sitt 1–0-mål mot Luleå.Foto: Adam Ihse / TT

Avgörandet kom från 20-årige Elmer Söderblom med några minuter kvar.

Ett handledsskott rakt framför mål innebar 2–1 och att Frölunda säkrade säsongens första hemmaseger.

Men det var Jacob Nilsson som inledde målskyttet, efter ett powerplay-mål i första perioden – därmed blev 27-åringen målgörare för tredje matchen i rad.

– Jag har kommit in fantastiskt bra, det är roligt att komma till hallen varje dag, säger han.

Jacob Nilsson slog igenom i Mora och tog därefter steget över till Nordamerika, där det blev två NHL-matcher med Chicago och två säsonger i farmarligan AHL.

Inför förra säsongen värvades han av Färjestad, där spelet dock inte riktigt stämde som han och klubben hade hoppats på.

När Nilsson och Färjestad så gick skilda vägar var Frölunda snabbt framme. Och efter tre mål på tre matcher är det hittills en succévärvning.

"Ger utdelning"

Jacob Nilsson tackar bland annat sin extraträning för framgången.

– Det går inte att klaga på den här starten. Det är väldigt roligt. Jag har tränat mycket skott som sagt, säger han och visar upp högerhanden.

– Jag har fått nöta en del, det har blivit lite sår i handen för att jag stått och skjutit så mycket. Men det verkar ju ge utdelning.

Inte minst är tanken att Jacob Nilsson ska bli en viktig kugge i de numerära överlägena, som Frölunda hade svårt med i fjol.

Ett kvitto på det kom mot Luleå, med 20 sekunder kvar av första perioden.

Ryan Lasch, tillbaka för en tredje sejour i Frölunda, hade pucken snett bakom Luleåmålet och slog en öppnande passning rätt in framför målet där Jacob Nilsson mötte upp.

"Är klart bättre"

Nästan exakt en period senare kom svaret från Luleå. Med 25 sekunder kvar slog Oscar Engsund ett slagskott från blålinjen, som Brendan Shinnimin fick klubban på och styrde in i krysset.

Han bjöd därmed även sin kanadensiske landsman, nya Frölundamålvakten Matthew Tomkins, på första baklängesmålet efter nästan fem mållösa SHL-perioder.

Men till slut blev det ändå Frölunda som gick vinnande ur striden. En inte helt rättvis seger, enligt assisterande Luleåtränaren Henrik Stridh.

– Lagen tar ut varandra lite i första perioden, men i andra tycker jag att vi tar över matchen och är klart bättre än Frölunda i fem mot fem. Men vi borde gjort fler mål, säger han.

– Vi är inte tillräckligt effektiva i dag tyvärr och så sätter Frölunda dit en puck.