Annons

Nybörjarens guide till Super Bowl 2023 – så hänger du med i hajpade matchen

Amerikansk fotboll är överlägsen som sport i USA vad gäller intäkter och intresse.
Finalmatchen i NFL, Super Bowl, är den mest sedda tv-sändningen och liknas med en högtidsdag i landet.
Via den här guiden kan du med några enkla medel åtminstone få det att låta som att du har koll.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Amerikansk fotboll • Publicerad 12 februari 2023
De två bästa lagen i NFL ställs mot varandra i Super Bowl, natten till måndag.
De två bästa lagen i NFL ställs mot varandra i Super Bowl, natten till måndag.Foto: Alex Brandon

10 enkla fraser – som får det att låta som att du har koll under Super Bowl

1. ”De måste blitza mer!”: Sätta in extra många spelare för att pressa quarterbacken så att han inte ska få så mycket tid.

2. ”Nu måste de kasta flaggan”: Kan ha två betydelser. När någon gör ett regelbrott kastar domaren en gul flagga. Straffen består oftast i ett antal yards. Tränaren kan även utmana en domares beslut genom att kasta en röd flagga. Då kollar domaren noggrant på reprisbilder.

3. ”Undrar vad Andy Reid har för trickspel på lager?”: Kansas Citys tränare är känd för att designa spelvarianter som lurar motståndarna. Han är inte orädd för att kasta in dem i stora matcher.

4. ”Dags att plocka en interception”: När försvaret tar en passning som quarterbacken kastat. Då tar andra laget över bollen direkt på den platsen.

5. ”Gå för det på fjärde!”: På fjärde försöket är det vanligt att man puntar (sparkar bort) bollen. Om man vill vara aggressiv så försöker man passa/springa på fjärde försöket för att nå sig mål. Men misslyckas man får andra laget ta över.

6. ”Man föredrar ju en mobil quarterback före en pocket passer”: Mobila quarterbacks är mer oförutsägbara. De har en förmåga att bjuda tittarna på mer sevärda spel då de oftare springer själva med bollen. Båda quarterbacksen i Super Bowl ses som mobila, men Tom Brady exempelvis, som är historiens mest framgångsrika, är en pocket passer.

7. ”Skadan verkar påverka Mahomes”: Quarterbacken i Chiefs skadades sig i första slutspelsmatchen och var tveksam till spel matchen därpå. Han spelade ändå, men haltandes. Nu är frågan hur frisk han ser ut under Super Bowl?

8. ”Det är lika bra att de förlorar slantsinglingen – då vinner de matchen”: Märkligt nog så har har alla lag som förlorat slantsinglingen de senaste åren vunnit Super Bowl. I Amerikansk media pratas de om ”en förbannelse”.

9. ”Det vore något om det avgjordes med en Hail Mary”: Ett spel där man skickar upp alla receivers till end zone (målområdet) och quarterbacken testar att kasta långt. Händer vanligtvis i slutet av matcher i ett desperat försök att få en touchdown. Väldigt ovanligt att man lyckas.

10. ”Nu vill jag se en play action”: När quarterbacken fejkar en överlämning till sin running back och i stället springer ut för att hitta en öppen wide receiver. Kan leda till stora spel.

Patrick Mahomes och Jalen Hurts är quarterbacks i Kansas City Chiefs respektive Philadelphia Eagles.
Patrick Mahomes och Jalen Hurts är quarterbacks i Kansas City Chiefs respektive Philadelphia Eagles.Foto: TT

Sex viktiga stjärnor i Super Bowl 2023

Kansas City Chiefs:

Patrick Mahomes, quarterback: En av hela ligans största stjärnor. Skrev 2020 på det största kontraktet någonsin i idrottsvärlden, ett kontrakt värt 4,2 miljarder över tio års tid. Ses ha revolutionerat sporten med sitt kreativa spelsätt.

Travis Kelce, tight end: Har varit överlägsen på sin position flera år i rad och ses som en helt unik spelare. Har en nyckelroll i Chiefs anfallsspel och fångar ofta pass för touchdowns eller stora spel.

Chris Jones, defensive tackle: Blev i veckan välförtjänt utnämnd till en av årets bästa defensiva spelare. Har en enorm uppgift i matchen att stoppa Eagles framgångsrika springspel.

Philadelphia Eagles:

Jalen Hurts, quarterback: Ung, snabb QB som har fått sitt stora genombrott i NFL i år. Var stor talang i college men bänkades halvvägs in i collegefinalen 2018 – och bytte sedan skola. Har nu chans till sin stora revansch på den största scenen.

Haason Reddick, defensive end: Kommer vara en nyckelspelare i att pressa och sacka Mahomes. Han måste leverera för att Eagles ska stoppa superstjärnans framfart.

A.J. Brown, wide receiver: Skapar tillsammans med Devota Smith NFL:s kanske bästa duo i år. Pålitlig mottagare i end zone. Bytte till Philadelphia inför säsongen och fick ett superkontrakt. Har motsvarat alla förväntningar.

Kansas City Chiefs kicker Harrison Butker under ett field goal-försök.
Kansas City Chiefs kicker Harrison Butker under ett field goal-försök.Foto: David J. Phillip
Fakta

Viktigaste orden att kunna

End zone: Målområde.

Touchdown: Främsta och mest effektiva sättet att göra poäng och vinna matchen. Genomförs genom att ta emot bollen i end zone eller att springa in i densamma. Värd 6 poäng.

PAT (point after touchdown): När ett lag, direkt efter touchdown, går för ytterligare en poäng i matchen genom att sparka bollen mellan stolparna.

Two point conversion: Om laget efter touchdown i stället försöker göra en till touchdown från nära håll. Mer riskabelt än en PAT, men ger två poäng.

Field goal: När ett lag har stoppats av motståndarlagets försvar men är tillräckligt nära för att sparka bollen genom stolparna. Värt tre poäng i matchen.

Sack: När quarterbacken tacklas så att laget förlorar yards.

First down: När ett anfall får fyra nya försök.

Interception: När försvaret tar en passning som var menad till en offensiv spelare.

Fumble: När en spelare tappar bollen.

Lombardi Trophy: Pokalen som man vinner i Super Bowl.

Tre av Philadelphia Eagles bästa spelare, A.J. Brown, Devonta Smith och Jason Kelce, firar en touchdown i slutspelsmatchen mot Dallas Cowboys.
Tre av Philadelphia Eagles bästa spelare, A.J. Brown, Devonta Smith och Jason Kelce, firar en touchdown i slutspelsmatchen mot Dallas Cowboys.Foto: Chris Szagola
Fakta

Viktigaste reglerna och poängräkning

Poängräkning:

Touchdown 6 poäng: Efter mål får man möjlighet att sparka bollen mellan stolparna = 1 poäng. Eller göra en ny touchdown från nära håll = 2 poäng.

Field goal 3 poäng: När man sparkar bollen mellan stolparna.

Safety 2 poäng: När försvaret tacklar en spelare deras egna målområde.

Hur kommer man framåt? Det anfallande laget har fyra försök på sig att komma tio yards. Lyckas man så får man fyra nya, annars får försvaret ta över. Så fortsätter man tills man lyckats göra touchdown eller field goal. På fjärde försöket brukar anfallande laget punta (sparka bort) bollen så långt som möjligt för att ge andra laget en längre väg till att göra mål.

När ett lag gjort poäng får de andra laget börja med bollen.

Speltid: 4 x 15 minuter.

Travis Kelce spelar tight end för Kansas City Chiefs. Han är sportens största stjärna på den positionen.
Travis Kelce spelar tight end för Kansas City Chiefs. Han är sportens största stjärna på den positionen.Foto: Ross D. Franklin
Fakta

Positionerna

OFFENSIVEN:

Quarterback: Spelfördelare. Ses ofta som lagets viktigaste spelare.

Wide receiver: Passningsmottagare. Ska försöka hitta öppna ytor och sedan fånga bollen.

Offensiva linjen: Enhet på fem personer vars uppgift är att skydda quarterbacken och ge honom så mycket tid som möjligt att hitta öppna passningsmottagare. Vid springspel ska de öppna upp hål som running backen kan komma igenom.

Tight end: En hybrid mellan passningsmottagare och blockerare. Kan göra båda sakerna.

Running back: Springer med bollen.

Kicker: Sparkar bollen vid avsparkar och field goal-försök.

DEFENSIVEN:

Defensiva linjen: Har i uppgift att pressa quarterbacken så att han inte ska ha tid att hitta öppna receivers. Har även nyckelposition för att stoppa springspelen.

Linebackers: Hybridspelare både ska vara starka tacklare och snabba. Ska kunna byta roll på en sekund vid behov mellan presspel och täckspel. Brukar ha nyckelroll i ”blitz” det vill säga sätta extra många spelare som jagar quarterbacken.

Cornerback: Har till uppgift att täcka wide receivers från att kunna fånga bollen.

Safety: Oftast de djupaste försvararna, och försvarets sista utpost. Ger understöd där det behövs.

Punter: Sparkar iväg bollen så långt som möjligt på fjärde försöket för att ge motståndarnas anfall ett sämre utgångsläge.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons