Nya träningsupplägget glädjer: "Jag bor ju här"

Alla landslagsläger är inställda fram till augusti.
Skönt tycker Hanna Öberg.
Skidskytte • Publicerad 8 juni 2020
Hanna Öberg är nöjd över att få landa hemma i Östersund när alla träningsläger är inställda. Arkivbild.
Hanna Öberg är nöjd över att få landa hemma i Östersund när alla träningsläger är inställda. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

För ett år sedan laddade det svenska skidskyttelandslaget upp med en veckas cykelläger på Kreta i maj och höghöjdsträning i italienska Toblach i juni.

På grund av den rådande coronapandemin är årets upplägg något helt annat.

Det innebär inställda träningsläger fram till augusti – landslaget vill undvika resor – och träning hemma i Östersund i stället.

– Jag tycker inte det är en så stor nackdel att vara mer hemma. Jag har bott här i Östersund i fem år, men knappt varit hemma mer än två veckor åt gången. Det är skönt att vara här och landa lite. Jag bor ju här. Det är mycket färre resdagar i sommar och återhämtningen blir bättre, säger Hanna Öberg.

Stina Nilsson positiv

Stina Nilsson, som är ny i laget, är även hon positivt inställd till att laget har varit kvar i Östersund under hela våren och att det förblir så i sommar också.

– Just att det inte blev några resor i år påverkar nog mig minst. Jag tycker det gett mig en mjukstart att få vara här hela tiden, säger hon.

I stort sett hela A-landslaget är stationerat i Östersund. Det är egentligen bara huvudtränaren Johannes Lukas som inte bor i staden.

– Jag tror det är ovanligt att ha det så. Jag vet att det tyska laget är lite utspritt och har de läger måste folk resa. Det slipper vi helt. De aktiva kan vara hemma och återhämta sig. Vi har grymt bra möjligheter här, säger Lukas själv om situationen.

"Snabbhet"

En av utmaningarna med att förlägga träningen i Östersund är att det är svårare att få ihop tillräcklig träning uppförs i långa backar. Lukas menar dock att ledningen har fått vara kreativa och hittat andra lösningar. Bland annat har laget börjat träna löpning på friidrottsbana med jämna mellanrum.

– Vi har det nytt för i år. Det ger lite snabbhet i kroppen. Vi har inget supersprintlag, men bra löpare över längre tid, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.