GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya frågetecken för Rosengårds CL-resa

Rosengård ska spela sin Champions League-match i Georgien.
Nu är bara frågan hur laget ska ta sig dit och hur man ska hinna ta ett coronatest.
Fotboll • Publicerad 30 november 2020
Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild.
Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

När Rosengård lottades mot georgiska Lantjchuti i åttondelsfinalen av Champions League var det oklart om Malmöklubben skulle kunna spela på bortaplan på grund av UD:s reserestriktioner.

Nu är det klart att fotbollsmatchen blir av den 9 december i huvudstaden Tbilisi. Eftersom laget ska resa dit för att utföra sitt arbete ska resan räknas som nödvändig.

– Alla måste uppvisa ett negativt coronatest och sedan kommer vi att få en inbjudan från Georgien. Då ska det vara grönt ljus, säger sportchefen Therese Sjögran.

Frågetecken för resan

Ett av problemen just nu är dock att hinna genomföra ett PCR-test för covid-19. Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) står för själva provtagningen och det sker via en privat aktör, men enligt Uefas reglemente får testet göras som tidigast tre dagar innan matchdag.

– Ska vi åka på måndagen (den 7 december) funkar det inte riktigt med logistiken att göra det tre dagar innan matchen. Eftersom läget är som det är i Sverige nu har de utökat svarstiden från 24 timmar till 48 timmar. Vi undersöker nu att få göra det matchdag minus fyra dagar i stället. Om vi inte får det vet jag inte hur vi ska göra, säger Sjögran.

Dessutom är det stora frågetecken för hur Rosengård ska resa till Georgien. När det var kval till herrarnas Europaturneringar i somras var det ett krav att resa chartrat och klubbarna fick ekonomisk kompensation från Uefa för detta.

– För oss är det bara en stark rekommendation, men vi får noll pengar. Det är ju jätterimligt, säger Sjögran ironiskt.

– Det är jättemärkligt. För läget är ju värre nu än under sommaren, fortsätter hon.

Slipper bussresa

Anledningen till att matchen spelas i Tbilisi i stället för i Lantjchuti, som ligger nära Svarta havet, är att lagets hemmaarena inte är godkänd för Uefa-spel.

– Det är rätt så skönt, för då slipper vi fem timmars bussresa när vi har landat i Georgien, säger Sjögran.

Å andra sidan hade hon kanske föredragit spel på neutral ort. En reguljär resa genom Europa beräknas ta 10–12 timmar.

– Vi är ju vana vid att resa, det är ju inte det. Det handlar bara om att vi ska vara säkra under tiden vi reser. Om vi ska ha två stopp under tiden vi reser i Europa – var ligger säkerheten i det?

"Står ju bara och trampar"

TT: Det måste vara svårt att hitta en resa reguljärt till Georgien just nu?

– Ja, och vi står ju bara och trampar. Det blir dyrare ju längre vi måste vänta med att boka ett flyg. Det är mycket som är uppslängt i luften just nu, säger Therese Sjögran.

Lagkaptenen Caroline Seger hoppas på en kort resa.

– Vi vill ha bästa möjliga förutsättningar för att resa dit. Jag hoppas fortfarande på ett chartrat flyg, den bästa resan dit vore att vi får det, så att det inte blir 10–12 timmar på diverse flygplatser och olika flyg. Jag hoppas fortfarande på en enkel resa dit, säger hon.

Returen i Malmö spelas den 16 december.

Göteborg – Sveriges andra lag i Champions League – börjar hemma mot Manchester City den 9 december.

Fakta: Champions League 2020/2021

16-delsfinaler: 9–10 december samt 15–16 december.

Åttondelsfinaler: 3–4 mars samt 10–11 mars.

Kvartsfinaler: 23–24 mars samt 31 mars–1 april.

Semifinaler: 24–25 april samt 1–2 maj.

Final: 16 maj på Gamla Ullevi, Göteborg.

Lyon är regerande mästare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.