Annons

Ny tung förlust för fjolårssuccén

Vittsjö har det fortsatt blytungt i inledningen av damallsvenskan.
Borta mot Eskilstuna kom ännu en förlust, 1–3, och fjolårstrean parkerar i botten av tabellen – på bara en inspelad poäng.
Fotboll • Publicerad 25 juli 2020
Vittsjös Ebba Wieder gjorde lagets enda mål på Tunavallen. Arkivbild.
Vittsjös Ebba Wieder gjorde lagets enda mål på Tunavallen. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Vittsjös avbytarbänk på ett soligt Tunavallen var en närmast sorglig syn. Inte på grund av spelarna som faktiskt fanns på den – utan på grund av de som saknades. Skadeeländet som drabbat den skånska klubben gjorde att laget endast hade fyra tillgängliga spelare på bänken – varav ingen målvakt sedan Sabrina D’Angelo blivit den senaste på listan över långtidsskadade, där även nyckelspelarna Alexandra Benediktsson och Tove Almqvist finns.

Två nyförvärv är på väg in – målvakten Anke Preuss från Liverpool och den australiska landslagsanfallaren Emily Gielnik – men ingen fanns på plats i Eskilstuna.

Annons

– Det är klart att man kan ju inte förändra matchbilden så mycket om man skulle vilja det, men vi är inställda på att spela hela matchen allihopa så jag tycker ändå att alla kämpar på bra, säger Vittsjös Ebba Wieder.

Wieder med första

Hon var en av de spelarna som såg till att gästerna kunde kliva av första halvlek relativt nöjda. Även om Loreta Kullashi gav hemmalaget ledningen efter drygt 20 minuter var det Vittsjö som skapade flest lägen under de första 45 minuterna.

I den 30:e minuten kunde just Wieder, omarkerad inne i boxen, rulla in kvitteringen efter ett fint anfall. 22-åringen lämnade Rosengård efter SM-guldet förra året och målet var hennes första i Vittsjötröjan.

– Det var skönt. Jag kom i ett liknande läge förra matchen så jag tänkte att "denna ska sitta", säger Wieder.

Efter halvtidsvilan kunde dock Eskilstuna ta över matchen allt mer och spela ut sitt spel. Sonia Okobi satte vackert 2–1 med ett skott från distans och Felicia Rogic gjorde 3–1 efter en hörna.

– Det var viktigt för oss. Så underbart. Vi har haft en tuff början med tuffa lag på raken så förhoppningsvis kommer vi vinna mer från och med nu, säger Loreta Kullashi, som med sin sjätte fullträff går upp i ensam skytteligaledning.

Inte hoppfull

Eskilstuna klättrar därmed från åttonde till femte plats i tabellen, medan Vittsjö parkerar ensamt i botten på en inspelad poäng. Tränaren Thomas Mårtensson har sedan premiären drivit frågan om att stänga serien i år, och utöka den till nästa säsong, på grund av det tuffa spelschemat.

– Det är ofta så i de här kretsarna att det tar tid med förändring och jag har pratat om den här frågan i 22 år, så jag förväntar mig ingen ändring, säger han.

TT: Du är inte så hoppfull?

– Nej, det är jag inte. Jag tror att det hade varit bra för damfotbollen att ha 14 lag i stället för 12 i högsta serien. Titta bara hur det är i herrallsvenskan och allt drag det är kring de 16 lagen. Och nu är läget bättre än på länge (att utöka damallsvenskan) eftersom det är så ovisst, det haltar omkring folk i de flesta lagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons