Annons

Efter succén – van der Poel tror på OS-medalj

Han såg Therese Johaug och blev motiverad att ta en lång paus från allt tävlande.
Efter två års uppehåll har Nils van der Poel, 24, gjort en sensationell comeback – och är plötsligt en av världens bästa skridskoåkare.
Skridsko • Publicerad 17 januari 2021
Nils van der Poel under allround-EM i Heerenveen.
Nils van der Poel under allround-EM i Heerenveen.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Efter OS i Pyeongchang 2018 bestämde sig Nils van der Poel för att pausa sin skridskosatsning.

Han behövde göra annat ett tag, och inspirerades bland annat av norska längdstjärnan Therese Johaug, som har dominerat sin sport sedan hon för två år sedan kom tillbaka från en lång dopningsavstängning.

Annons

– Det som var väldigt intressant var att hon gick från att vara en av världens bästa skidåkare till att bli världens absolut bästa skidåkare. Hon hade i princip bara tränat under ett och ett halvt år. Så jag fick tankarna att om man på sikt vill nå så bra resultat som möjligt, så är det nog inte fördelaktigt att ha formtoppar varje år. Det kan nog vara bättre att ha en riktigt lång grundträningsperiod, säger Nils van der Poel på en digital pressträff från Nederländerna.

Gjorde värnplikt som jägare

Först lade han skridskorna helt åt sidan i ett år – han åkte upp till Arvidsjaur och gjorde värnplikt på jägarbataljonen – och återupptog sedan träningen efter att ha muckat i maj 2019.

Men tävlandet fick vänta.

– Jag är den jag i dag är för att jag var i Arvidsjaur, säger van der Poel.

– Jag fick lära mig att vi människor klarar av ganska mycket mer än vad vi kanske har trott att vi klarar av. Men vi klarar bara av det om vi tvingas göra det eller om vi är väldigt motiverade att göra det. Man kan inte tvinga någon att bli världens bästa idrottsman, men om du är världens mest motiverade idrottsman, så kommer du vilja träna mer än många andra.

Hans comeback visar med eftertryck att han gjort någonting rätt.

Först stormade han in i världseliten i december genom att på 10 000 meter slå till med den sjunde snabbaste tiden genom tiderna under en tävling i tyska Inzell.

Ny rekordslakt

Och under helgens tävlingar på allround-EM i nederländska Heerenveen har succén fortsatt.

Han satte svenskt rekord och blev tvåa på 5 000 meter under lördagen. Och på söndagen stod 24-åringen för ännu en världstid när han krossade sitt eget svenska rekord och gick i mål på 12.42,80.

En jublande glad van der Poel kunde konstatera att det var drygt fyra sekunder bättre än hans förra rekord, nytt mästerskapsrekord och enligt SVT den sjätte snabbaste tiden på distansen någonsin.

Annons

Segern på 10 000 meter gav honom också en fjärdeplats totalt i EM – inga medaljer delas ut på de enskilda distanserna – bakom nederländska duon Patrick Roest och Marcel Bosker samt bronsmedaljören Sverre Lunde Pedersen, Norge.

– Det var ett väldigt bra 10 000-meterslopp. Och vi hade inte trott att jag skulle bli fyra, jag har aldrig sett mig som en allroundåkare, men i dag är jag uppenbarligen det.

– Och det är alltid lite prestige att vinna distanserna. Men jag tror inte att Patrick riktigt gjorde vad han kunde för att utmana mig i dag. Han var kanske rädd för att försöka och misslyckas.

Vill njuta av stunden

Även om Nils van der Poel fick nöja sig med blombuketter från helgens pallplatser har han satt sig i stor respekt hos konkurrenterna. Han tar med sig en god känsla inför de kommande världscuptävlingarna, VM i februari och kanske framförallt OS i Peking nästa år.

– Jag skulle bli förvånad om jag inte tar medalj på OS, så är det. Men jag tror också att man ska vara medveten om att livet är ganska hårt, allt vi har kan raseras på ganska kort tid och oförutsedda grunder. Så det är kul att vara nyfiken på framtiden, men jag tror att man gör ett grovt misstag om man glömmer bort att njuta av de stunderna man har.

Antoinette de Jong, Nederländerna, vann EM-guld på damsidan, och också där blev det dubbelt nederländskt på pallen. Irene Schouten tog silver och Tjeckiens Martina Sáblíková tog brons.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons