Utklassningsseger, för andra gången den här säsongen. Nu riktar Mark Basket en varning till övriga ligalag. "De ska akta sig för oss", säger Anna Stoltz.
Sport • Publicerad 19 oktober 2014

I premiären kördes Visby över på bortaplan – i går var det 08 Stockholms tur.

Inför båda matcherna har det spekulerats om jämna matcher. Så har det inte blivit.

– Jag trodde också att det skulle bli jämnare än vad det har varit. Den här matchen var det vår jädrigt starka start som avgjorde, konstaterar Frank Alm, coach.

Han syftar till 29–12-ledningen som Mark skaffat sig redan efter den första perioden. I början av andra perioden var siffrorna 39–13 – innan Kinnalaget slog av på takten och hemmalaget gjorde det motsatta.

27–39 i halvtid var det närmaste hemmalaget kom. Mark ryckte i början av tredje och sprang sedan ifrån Stockholm till en bekväm seger, 83–57.

– Över 80 poäng på bortaplan igen, det är ruskigt bra. Att dessutom göra det utan Elin Ljunggren (halsont, spelade tio minuter för att avlasta övriga) som har snittat över 20 poäng per match hittills, visar på bra bredd, säger Alm.

Både Visby och 08 Stockholm har tippats slåss med Mark om de nedre slutspelsplatserna, men Kinnalaget har visat sig betydligt starkare. Lägg där till att mästarlaget Northland pressades i 25 minuter i Kinnahallen förra helgen – och säsongsstarten får benämnas som stark.

Är säsongens Mark bättre än vad Basketsverige trott?

– Jag tror att många kommer att bli överraskade över att vi spelar som vi gör, och hur snabbt det går. Vi själva är inte förvånade, utan är medvetna om att vår högstanivå är väldigt hög. Däremot måste vi bli jämnare, det är lite för mycket upp och ner, säger Frank Alm.

Han får medhåll av Marks guard Anna Stoltz.

– Vi utnyttjar vår snabbhet, springer mycket och har väldigt roligt tillsammans.

Hur bra är ni?

– De andra ska akta sig för oss. Vi släpper bollen och kommer till bra lägen. När skotten sitter, som i dag, är vi bra.

Hon har tidigare spelat för just 08 Stockholm. I går var hon tillbaka i Fryshuset.

– Det är kul att vara i hallen igen, men det är knappt några spelare kvar sedan min tid här. De flesta är i division ett nu.

Mark anfördes av amerikanskorna Ashley Daniels (21 poäng, 13 returer) och Corin Adams (20 poäng, 11 assists, 8 returer). Dessutom imponerade 18-åriga forwarden Emma Karamovic med 18 poäng och fem returer.

– Emma har potential att ligga på 15–20 poäng, med tanke på skottet hon besitter. Det gäller bara för henne att kunna värdera sina lägen, säger Frank Alm.

_____________

Direktrapporter från matchen:

Mark startar med följande kvintett: Anna Stoltz, Corin Adams, Ashley Daniels, Hanna Brändmark och Emma Karamovic.

0.01) Matchen är igång!

3.50) Stockholms storskytt Emelie Enjebo inledde med att direkt sänka ett trepoängsskott, men sedan har Mark tagit över. Bortaledning, 13–7. Noterbart är att Corin Adams redan noterats för tre assists, och att Ashley Daniels slitit ner tre returer.

10.00) Mark leder efter första quartern med hela 29–12. Elin Ljunggren, som alltså har problem med halsen, har bara spelat 2.29. I hennes frånvaro har Corin Adams (9 poäng, 3 ass) och Ashley Daniels (8 poäng, 5 returer) tagit extra ansvar. Noterbart är att Mark leder returtagningen med 15–5.

---

12.56) 13–36. Mark utökar sin ledning. Emma Karamovic har gjort åtta poäng hittills – starkt. Med det är hon trea i laget, bakom Adams (11) och Daniels (10).

18.00) 08 Stockholm har ätit sig in i matchen igen – åtminstone någorlunda. De har gjort tolv raka poäng, så nu står det 25–39.

20.00) Halvtid! Mark går dit med en stor ledning, men med 0–14 de senaste minuterna. Ställningen är 27–39, och Mark har främst anförts av Ashley Daniels som redan noterats för en så kallad "double-double", tack vare 10 poäng och 10 returer. Poängbäst i laget är Emma Karamovic och Corin Adams, som båda gjort 11.

---

20.01) Tredje perioden är igång!

20.10) Marks poängtorka är över. Efter 0–14 i slutet av andra perioden sätter Corin Adams snabbt ett trepoängsskott i inledningen av den tredje.

26.12) Sex raka poäng av 08 Stockholms Emelie Enjebo. Mark leder bara med nio poäng nu, 44–53. I andra perioden var ledningen 26 poäng...

---

39.49) Ett rejält ryck av Mark i sista perioden. 57–83 i slutsekunderna.

---

Slut) En komfortabel seger för Mark. Ashley Daniels poängbäst (21) Corin Adams skuggade med 20 poäng. Hon var för övrigt nära en trippel-dubbel med elva assist och åtta returer.

MATCHFAKTA

08 Stockholm–Mark Basket 57–83

(12–29, 15–10, 19–21, 11–23)

Poäng, 08 Stockholm: Emelie Enjebo 14, Luciana Jonson 14, Karolina Mindell Kidanu 9, Andjela Hrnjez 6, Senait Ghebremeskel 5, Olga Kjellsson 3, Jennifer Sandmark 2, Ebba Stenman 2, Hanna Itze Nuñez 1, Malin Torelm 1. Mark: Ashley Daniels 21, Corin Adams 20, Emma Karamovic 18, Hanna Brändmark 10, Anna Stoltz 7, Moa Halldorsdottir 3, Charlotta Dahl 3.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.