Annons

Ny regel – avstängning efter fyra varningar

Fyra varningar. Det är vad som krävs för att bli avstängd i svensk elitfotboll säsongen 2020.
Detta sedan man infört en tillfällig regel.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2020
Under säsongen 2020 kommer det att krävas fyra varningar för att en spelare ska stängas av. Arkivbild.
Under säsongen 2020 kommer det att krävas fyra varningar för att en spelare ska stängas av. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Under säsongen 2020 kommer en tillfällig regel kring avstängningar att gälla i fotbollens högsta serier: allsvenskan, damallsvenskan, superettan, elitettan och herrarnas division ett.

Det kommer att krävas fyra varningar, i stället för tre, för att en spelare ska bli avstängd.

Annons

Beslutet är fattat i samråd mellan Svensk elitfotboll, Elitfotoboll dam och Ettanfotboll samt Svenska fotbollförbundets domarkommitté och kommer endast att gälla säsongen 2020.

Simon Strand, försvarare i Elfsborg, var den spelare som fick flest gula kort förra säsongen – tolv stycken. I en intervju med Aftonbladet ställer han sig positiv till den nya regeln.

– Härligt! Den ändringen borde gjorts sedan länge. Det är tråkigt när spelare blir avstängda så ofta. Det kan gå väldigt snabbt att få ihop tre varningar, säger han till tidningen.

Han säger att han dock kommer fokusera på annat än varningarna under årets säsong.

– Det är min spelstil, men jag ska fokusera på att göra fler poäng än dra på mig många varningar. I fjol hamnade jag på fel fot hos domarna.

Den nya regeln är en av flera åtgärder för att minska belastningen på lagen som kommer att ha tajta spelscheman denna säsong. Tidigare har man också beslutat att man ska tillåta fem byten, i stället för tre, per match.

Allsvenskan startar den 14 juni och damallsvenskan den 27–28 juni.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons