Annons

Nu ska det bli tuffa tag i Borås

Längtan efter tacklingar och gemenskap gav inspiration. Bakom starten av Borås Roller Derby finns Anneli Päivärinta och Mimmi Bergqvist.
Sport • Publicerad 20 juli 2014
Så här kan det förhoppningsvis se ut i Borås. Bilden är hämtad från Kanada. I Nordamerika är roller derby en stor och populär sport. Bilden är hämtat från mötet mellan de två kanandensiska lagen DC Rollergirls och Rideau Valley Vixens (svarta dräkter) i Ottawa.
Så här kan det förhoppningsvis se ut i Borås. Bilden är hämtad från Kanada. I Nordamerika är roller derby en stor och populär sport. Bilden är hämtat från mötet mellan de två kanandensiska lagen DC Rollergirls och Rideau Valley Vixens (svarta dräkter) i Ottawa.Foto: Paul J. Richards
Mimmi Bergqvist och Anneli Päivärinta hoppas kunna starta ett roller derby-lag i Borås.
Mimmi Bergqvist och Anneli Päivärinta hoppas kunna starta ett roller derby-lag i Borås.Foto: Jan Pettersson

Ett år har passerat sedan Anneli Päivärinta befann sig i Halmstad på SM-veckan. Tidigare hade hon aldrig fastnat för någon i drott men nu var det en som stack ut och fångade hennes entusiasm – roller derby.

– Jag hade aldrig stått på ett par rullskridskor. Men så fort jag kom hem beställde jag ett nybörjarkitt och började staka mig fram utomhus. Det känns som att det är väldigt sällan som man kan komma i vuxen ålder och hitta en idrott som man kan börja i, som man inte har tränat tidigare.

Annons

22-åringarna sitter utanför Skatehallen där nästa steg skall tas. I dagsläget är de bara två stycken medlemmar i Borås Roller derby. För att kunna dra igång på riktigt krävs 14 till 15 stycken i laget. I värvningsjakten använde de sig av SM-veckan i Borås.

– Vi satte upp en del posters och sånt. Den 16 augusti skall vi ha en första ”prova-på”-träning i Skatehallen. Jag tror att det är sex som anmält sig hittills, säger Päivärinta.

De två började delta i nybörjarkurser tillsammans med ett dussin göteborgare. En rolig tid som framför allt präglades av det sociala umgänget mellan deltagarna. De många fallen som smärtade i början blev färre och färre.

Nu hoppas de kunna locka tillräckligt många i Borås så att de kan uppleva samma sak här.

– Vi vill spela matcher så snabbt som möjligt, men jag tror att resan dit kommer att vara rolig. Att skapa en ny gemenskap, lära varandra och av varandra. Får vi bara igång en träningen är det ett delmål.

Läs mer i dagens tidning eller i eBT

Roller derby:

Roller derby har sin början för snart 100 år sedan i USA. I USA fick sporten ett genomslag med en höjdpunkt på tidigt 70-tal. 1972 sattes ett publikrekord på över 50 000 åskådare som såg matchen mellan Chicago Midwest Pioneers och Los Angeles Thunderbirds, tittarsiffror för TV-sända tävlingar i USA kunde under början av 70-talet nå 15 miljoner.

Först på 2000-talet har sporten fått fäste världen över men det är fortfarande bara i USA som roller derby har nått status som en riktig publiksport med arenor specialbyggda för ändamålet.

Det existerar lag med manliga åkare, mixade lag, men sporten består framför allt av kvinnliga spelare.

Källa: Skridskoförbundet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons