Annons

Nu fattas beslut om målkameror

På torsdagen beslutar Internationella fotbollsförbundet, Fifa, om domarna ska få hjälp av teknik under matcher.
Sport • Publicerad 4 juli 2012
England-Ukraina i EM, där John Terry rensade bort en boll som var över linjen.
England-Ukraina i EM, där John Terry rensade bort en boll som var över linjen.Foto: Vadim Ghirda/Scanpix

Svenske EM-domaren Jonas Eriksson är positiv.

– Men man måste vara väldigt tydlig med vad teknologin ska vara till för.

Annons

När Ifab (International Football Association Board), som består av representanter från Internationella fotbollsförbundet, Fifa, och representanter för de brittiska fotbollsförbunden sammanträder i Zürich på torsdagen finns två tunga frågor på agendan. Ska teknologi få användas för att avgöra om bollen är över mållinjen? Och ska man fortsätta med de två extradomarna?

Svenske EM-domaren Jonas Eriksson ställer sig positiv till teknisk hjälp vid målbedömningar.

– Det är enkelt att göra en svart-vit bedömning huruvida bollen är inne eller inte, där kan vi vara överens.

– Men man måste vara väldigt tydlig och definiera vad målteknologin ska vara till för, är det bara om bollen är inne eller inte. För det är ju som Platini (Michel, ordförande i europeiska fotbollsförbundet, Uefa) har pratat om, vad händer om man ser en hands med hjälp av teknologin? Ska man gå in och ändra på grund av det då?

Om Fifa ger tummen upp till en teknisk lösning står valet mellan två olika system, Hawk-Eye och GoalRef. Hawk-Eye är samma system som används i tennisen med hjälp av höghastighetskameror. GoalRef bygger på sensorer, placerade på stolparna, ribban och under mållinjen, som läser av tre sändare i bollen.

Positiv till extradomarna

Jonas Eriksson, som har varit med när femdomarsystemet testats i europacuperna och i EM, ser även gärna en fortsättning med extradomarna vid straffområdet.

– Jag tycker att det har funkat bra med femdomarsystemet. Mycket kritik har ju kommit om att de inte tar några beslut, men det är för att de är tillsagda att inte göra några gester, de ska bara prata till domaren och ge input den vägen, säger Eriksson.

Delat förbunden

Ämnet teknisk hjälp har delat de stora fotbollsförbunden. Fifas ordförande Sepp Blatter är för medan Uefas ordförande Michel Platini är motståndare. Platini sade i en intervju med The Independent, när Ukraina inte fick ett mål godkänt mot England i sommarens EM, att han är emot teknologin.

Annons

– Orsaken till att jag är emot teknologin med videodomare är att Ukrainas mål borde ha blåsts av för offside från början. Vad gör vi med teknologin för mål om det är offside innan dess? Jag menar att spelet borde ha stoppats innan dess.

Svenska fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, vill inte förekomma torsdagens beslut från Fifa men säger att han tycker att försöket med extradomarna varit lyckosamt.

– Det är inte hundraprocentigt och det kommer kanske inte en teknisk lösning heller att vara. Men ju fler helt korrekta beslut vi kan få just kring det här med mål eller inte mål desto bättre är det för fotbollen.

Målmissar som kunde undvikits

Tre tillfällen när tveksamheter, som blivit heta diskussioner, kanske kunde undvikits med hjälp av teknik.

1966: VM-final England–Tyskland, Geoff Hursts skott tog i ribban och bollen studsade ner på mållinjen. Inne? Ute? Sovjetiske linjedomaren Tofiq Bachramov godkände målet.

2010: VM, Frank Lampard kvitterade till 2–2 i kvartsfinalen mot Tyskland, trodde han. Den enda som inte såg målet var domaren och tyskarna kunde i stället vinna med 4–1.

2012: EM, Ukrainas Marko Devic kvitterade till 1–1 mot England i gruppspelet, men domaren missade det och England vann med 1–0 och blev gruppetta. Ukraina slogs ut. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons