Annons

Norsk skidskyttetopp åtalas för korruption

Tidigare skidskyttebasen Anders Besseberg, 77, åtalas för grov korruption. Det meddelar Økokrim, den norska myndigheten för utredning och åtal av ekonomisk brottslighet.
Skidskytte • Publicerad 17 april 2023
Anders Besseberg 2017. Arkivbild.
Anders Besseberg 2017. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB/TT

Beskedet kommer fem år efter att Besseberg hoppade av som ordförande för Internationella skidskytteförbundet (IBU). En position han hade haft sedan 1992.

– Økokrim menar att det finns bevis för att den tilltalade tagit emot mutor kontinuerligt under en tioårsperiod. Allvaret understryks av det förtroendebrott detta innebär mot bakgrund av hans uppdrag som ordförande för IBU, säger åklagaren och förste riksåklagaren Marianne Djupesland till NTB.

Annons

Besseberg nekar till brott. Detta framgår av ett meddelande som hans advokat Christian B. Hjort har skickat till NTB.

"Besseberg vidhåller att han aldrig har tagit emot mutor eller försökt påverka IBU:s antidopningsarbete till förmån för någon," står det i uttalandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons