Norsk skidskyttetopp åtalas för korruption
Brotten ska ha ägt rum mellan 2009 och 2018. Det meddelar Økokrim, den norska myndigheten för utredning och åtal av ekonomisk brottslighet
Beskedet kommer fem år efter att Besseberg hoppade av som ordförande för Internationella skidskytteförbundet (IBU). En position han hade haft sedan 1992.
"Økokrim menar att det finns bevis för att den tilltalade tagit emot mutor kontinuerligt under en tioårsperiod. Allvaret understryks av det förtroendebrott detta innebär mot bakgrund av hans uppdrag som ordförande för IBU", säger åklagaren och första riksåklagaren Marianne Djupesland i ett uttalande från Økokrim.
Nekar till brott
Besseberg nekar till brott. Detta framgår av ett meddelande som hans advokat Christian B Hjort har skickat till NTB.
"Besseberg vidhåller att han aldrig har tagit emot mutor eller försökt påverka IBU:s antidopningsarbete till förmån för någon," står det i uttalandet.
Under hösten 2018 avgick Besseberg från posten efter anklagelser om korruption och brott mot dopningsreglerna.
IBU, som numera leds av svenske ordföranden Olle Dahlin, uppger att man sedan dess har samarbetat med Økokrim under utredningen mot Besseberg.
"IBU och BIU ( skidskyttets fristående integritetsenhet) har arbetat nära med Økokrim i detta komplexa och långvariga ärende och kommer att fortsätta att erbjuda sitt fulla och ovillkorliga stöd", skriver IBU i ett uttalande.
Razzia 2018
I april 2018 genomförde österrikisk polis en razzia på IBU:s kontor i Salzburg. Misstankarna som låg till grund för razzian gällde en betalning på motsvarande 2,5 miljoner kronor, för misstänkt mörkläggning av positiva ryska dopningsprov, som gått till Besseberg och IBU:s dåvarande generalsekreterare Nicole Resch.
Sedan dess har Besseberg utretts av både norsk och österrikisk polis i flera år. Økokrim ansvarar för delen som handlar om korruption. Delen som handlar om misstankarna om att norrmannen varit delaktig i att dölja rysk dopning har österrikisk polis hand om.
Fakta: Skidskytteskandalen
+ McLaren-rapporten visar bland annat hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.
Rapporten visade att fler än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem uppgavs 95 aktiva vara vinteridrottare och 31 vara skidskyttar.
+ Den 10 april 2018 genomfördes fyra polisrazzior mot Internationella skidskytteförbundet IBU i Salzburg och personer kopplade till organisationen.
+ Österrikisk polis utreder anklagelser om att IBU och dess högsta ledning ska ha mutats med motsvarande 2,5 miljoner svenska kronor för att tysta ner ryska dopningsfall.
+ Norsk polis anklagar ordföranden Anders Besseberg för grov korruption och utreder den delen. Österrikisk polis har hand om den del som handlar om huruvida norrmannen varit delaktig i att dölja rysk dopning, alltså bedrägeri och brott mot dopningsreglerna.
+ Enligt uppgifter till den norska tidningen VG rör det sig om 65 misstänkta dopningsfall sedan 2011.
+ Norrmannen Besseberg, som avgick efter razziorna, nekar till anklagelserna.
+ I januari 2021 släppte ERC, IBU:s fristående granskningskommission, sin utredning på 200 sidor. I utredningen läggs bevis fram för att Besseberg mottagit gåvor i form av klockor, prostituerade och jaktresor för "en opassande favorisering av ryska intressen".
+ Måndagen 17 april 2023 åtalas Besseberg för grov korruption i Norge. Besseberg nekar fortsatt till brott.