Norrmannen hjälte när Djurgården gick upp i topp

Två mål och en assist från Gustav Wikheim hjälpte Djurgården till att besegra Kalmar med 3–2.
Stockholmarna toppar nu allsvenskan före BK Häcken.
Fotboll • Publicerad 14 augusti 2022
Gustav Wikheim låg bakom det mesta i Djurgårdens 3–2-seger mot Kalmar.
Gustav Wikheim låg bakom det mesta i Djurgårdens 3–2-seger mot Kalmar.Foto: Henrik Montgomery/TT

Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson fick bollen på egen planhalva, tittade upp, såg en djupledslöpande Gustav Wikheim och placerade en perfekt lyra till norrmannen som hur kyligt som helst placerade in 1–0-målet på Tele2 Arena.

Innan halvleken var slut hade 29-åringen fördubblat sin målskörd, och hemmalagets ledning. På liknande vis gav han sig av i djupet och den här gången var det Emmanuel Banda som hittade fram med en väl avvägd passning.

– Det är härligt. Jag får två bra passningar från Magnus (Eriksson) och (Emmanuel) Banda och så använder jag farten och får två mål. Magnus passning var av högsta klass, sade Wikheim i halvtidspausen i Discovery+.

Kalmar vaknade mot slutet

Han var inte klar där heller. Kort efter halvtidspausen flöt Wikheim fram genom Kalmar-försvaret och hittade fram till Joel Asoro som ensam med målvakten rullade in 3–0.

Där och då kändes det klart. Men Kalmar skulle vakna. Filip Sachpekidis reducerade i den 77:e minuten och med två minuter kvar av ordinarie tid nickade Isak Bjerkebo in 2–3-målet.

Slutminuterna, och den långa stopptiden på nio minuter, blev nerviga för hemmalaget. Gästerna var nära att få en gyllene möjlighet när den väldige Lars Sætra gick till väders men han fick inte träff på nicken.

Europaspel väntar härnäst

Djurgården kunde hålla undan och överta serieledningen från Häcken, åtminstone temporärt då göteborgarna har en match färre spelad. Kalmar ligger kvar på en sjunde plats.

För Djurgården väntar hemmamöte mot cypriotiska APOEL i kvalet till Europa Conference League på onsdag. Kalmar ställs mot Göteborg på hemmaplan nästa måndag.