Annons

Blåvitt utbuat efter ny förlust

Tre förluster och nio insläppta mål på fem matcher. Det är IFK Göteborgs facit sedan Mikael Stahre tog över som tränare. Efter 1–2 mot IFK Norrköping blev Blåvitt utbuat på Ullevi.
Fotboll • Publicerad 2 augusti 2021
IFK Norrköpings Carl Björk jublar efter att ha gjort lagets andra mål.
IFK Norrköpings Carl Björk jublar efter att ha gjort lagets andra mål.Foto: Adam Ihse/TT

IFK Norrköping spelade bra fotboll i första halvlek. Gästerna fixade 2–0 tack vare två snabba anfall med exakta passningar och avslut av Viktor Agardius och Carl Björk.

Laget krigade sedan till sig sina tre poäng i andra halvlek när IFK Göteborg lyfte sig, reducerade genom Marcus Berg och tryckte på inför 9 742 åskådare på Ullevi.

Annons

– Jag har varit här nere många gånger och försökt vinna, men det är inte många gånger man har lyckats. I det perspektivet är jag oerhört glad över att ta tre poäng, säger Norrköpings tränare Rikard Norling och fortsätter:

– Vi spelade riktigt bra i första halvlek. Och i andra fick vi slita ont för att hålla resultatet. Man måste troligtvis kunna båda sakerna för att slå Göteborg. Det räcker inte att bara spela och inte heller att bara försvara sig och kämpa.

Det var också ett speciellt tränarmöte – mellan de två tränare som har lyckats föra AIK till SM-titlar i fotboll under 2000-talet. De gamla guldtränarna Mikael Stahre (2009) och Rikard Norling (2018) ledde också AIK tillsammans under något år. Nu försöker de lyfta varsitt IFK-lag efter turbulens av olika slag.

Kompisarna snackade

Efter presskonferensen i Ullevis innandöme stod de gamla tränarkompisarna i några minuter och snackade förtroligt med varandra. Men först summerade de matchen offentligt – med olika sinnesstämning.

– Resultatet styr tanken. Jag är självklart besviken. Men mitt jobb är inte att vara glad eller ledsen. Mitt jobb är att ta Blåvitt framåt och det gör jag från och med i morgon bitti. Vi tränare har en tendens att vara mer klarsynta och kreativa när vi måste. Och det är vi i morgon bitti, säger Mikael Stahre.

Men han hängde sig kvar vid att IFK Göteborg ännu en gång släppte in två mål. Det har skett i fyra matcher i rad nu.

– Det jag har tydligast på näthinnan är att vi släppte in två väldigt enkla mål. Det känns som att vi är alltför bräckliga och det måste bort. Det är inte meningen att man ska behöva göra tre mål varje vecka för att vinna matcher.

”Inga krissamtal”

På läktarna var också tusentals missnöjda. En del av dem buade ut sitt lag på slutet.

– Kraven på en klubb som Blåvitt är ju sådana. Att supportrar är besvikna det har vi varit med om förut och – det ingår. Det är alltid tråkigt. Samtidigt får vi respektera dem som vaknar upp varje morgon och ser i spegeln att de är blåvita supportrar. Varken spelare, ledare eller tränare jobbar ju gratis, så någonstans får vi hantera den pressen och de sakerna.

Målskytten Marcus Berg:

Annons

– Det är inte så att vi har krissamtal på grund av vad som händer efter matchen. Det är höga krav när man spelar i IFK Göteborg. Det är normalt. Folk vill se oss ta tre poäng.

Men det blev en nollpoängare igen – för tredje gången på fem försök efter EM-uppehållet.

IFK Göteborg ligger nia i allsvenskans tabell på 15 poäng. Serieledande Djurgården har dubbelt så många.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons