Norrenas blodiga knock på Jens Karlsson väcker heta känslor

Linköpingsmålvakten Fredrik Norrenas knock av den före detta BHC-spelaren Jens Karlsson är dagens samtalsämne i Idrotts-Sverige.
Sport • Publicerad 21 mars 2010
Jens Karlsson hjälps av isen av lagkamraterna Nicklas Lasu och Carl Klingberg. Samtliga tre har för övrigt spelat med Borås HC under säsongen.
Jens Karlsson hjälps av isen av lagkamraterna Nicklas Lasu och Carl Klingberg. Samtliga tre har för övrigt spelat med Borås HC under säsongen.Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX

Det blodiga påhoppet skedde i slutminuterna av andra SM-kvartsfinalen i går. Linköping vann med 5-2 och kvitterade till 1-1 i matchserien. Men segern kan bli dyrköpt då målvakt Norrena riskerar flera matchers avstängning till följd av överfallet.

Karlsson kom i fart mot mål för att ta en eventuell retur. Norrena fångade dock pucken, och där borde allt varit över. Om inte Karlsson hade slagits omkull av hemmabacken Niclas Hävelid. Frölundaspelaren flög sedan mot LHC-målet.

I stället för att stå kvar, eller back valde Norrena att ta ett skär framåt och sätta sin stenhårda klubbhandske rakt upp i försvarslöse Karlssons ansikte. Smällen var grym, och följden blev blodvite, hjärnskakning, och att Karlsson troligen missar resten av kvartsfinalerna.

– Om Norrena inte får en lång avstängning efter det här brutala överfallet undrar jag var svensk hockey är på väg, dundrade Frölundas tränare Ulf Dahlén till TT efter matchen.

Norrena fick matchstraff med en match avstängning till att börja med.

– I NHL får den som går på mål vänta sig någon form av bestraffning, antingen från målvakten, backarna eller domarna. Det är varje spelares ansvar att stoppa innan målgården, sa Linköpings tränare Slavomir Lener.

Norrena själv var ångerfull när han intervjuades av Canal plus:

– Det var en reflex, jag blev rädd att han skulle köra över mig och jag tror att han fick en liten knuff i ryggen också. Men jag ansvarar för mina handskar och ber om ursäkt.

Jens Karlsson själv säger till Aftonbladet att han inte minns så mycket av smällen, han vet inte ens vem han fick den av.

I dag avhandlas knocken i alla större svenska tidningar. I Aftonbladet skriver Lasse Anrell: "Linköpings målvakt Fredrik Norrenas överfall var ett av de värsta jag sett i en hockeyrink. Stäng av honom lika länge som Jens Karlsson är borta från den här matchserien."

Och: "Hävelid la upp – Norrena avslutade. Fullständigt onödigt. Fullständigt brutalt. Fullständigt livsfarligt."

I GT skriver krönikören Matts Olsson: "Norrenas fula attack mot Jens Karlsson kan sänka östgötarna. Finländaren måste få fler än en matchs avstängning. Allt annat vore en praktskandal."

Johan Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.