unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Norling: "Fan, vad kul det här är"

Om inte annat syns det på bilden.
Rikard Norling har fått glädjen tillbaka.
Rikard Norling förde både Malmö FF och AIK till mästerskapstiteln. Nu är uppgiften att göra IFK Norrköping till en seriös utmanare om SM-guldet.
Rikard Norling förde både Malmö FF och AIK till mästerskapstiteln. Nu är uppgiften att göra IFK Norrköping till en seriös utmanare om SM-guldet.
Foto: Magnus Andersson/TT
Rikard Norling i samtal med Mathias Florén, ny assisterande tränare. Florén spelade många år i IFK Norrköping och fanns med i Janne Anderssons stab när klubben tog SM-guldet 2015.
Rikard Norling i samtal med Mathias Florén, ny assisterande tränare. Florén spelade många år i IFK Norrköping och fanns med i Janne Anderssons stab när klubben tog SM-guldet 2015.
Foto: Magnus Andersson/TT

Annat var det för ett knappt halvår sedan, i slutet av juli, när han fick lämna AIK redan efter elva omgångar av herrallsvenskan i fotboll, en tung motgång han tog med stil och värdighet.

Privatpersonen Rikard Norlings känslomässiga relation till klubben är och förblir stark.

Yrkesmannen Rikard Norling står inför uppgiften att skola ett gäng talanger i IFK Norrköping till något mera än fina fotbollsspelare ämnade för export. De ska bli vinnare också.

Klå AIK, bland annat. Och tillräckligt många andra klubbar för att IFK Norrköping till hösten ska vara en seriös titelutmanare.

TT: Du kommer med en vinnarstämpel i pannan efter SM-gulden med Malmö FF och AIK. Ser du en guldpotential i Norrköping?

– I klubben, absolut. Det som är viktigt nu är att träffa rätt fram till dess att säsongen går i gång. För att vinna så behöver man ha en spelartrupp som på förhand är med i favoritskapet. Det måste finnas en spets både hos individerna och i kollektivet. Snacka är en sak men för att det ska bli så kräver otroligt mycket. Det är benhårda krav på oss i vardagen att hela tiden gör det lite bättre.

"Gå från ord till handling"

I samband med årets första gemensamma träning presenterades nyförvärven Samuel Adegbenro och Finnus Tómas Pálmason. Sedan tidigare har målvakten Oscar Jansson anslutit.

Mer ska det bli.

– Det är viktigt för spelarna som är här att se att bra spelare skriver på. Det är viktigt att gå från ord till handling och visa att man menar något. Om man vill tävla med de bästa måste man vara väldigt bra och har du inte den styrkan i laget blir det bara tomma ord, säger Norling.

Dagen före julafton ersatte han Jens Gustafsson. I den vevan drog en storm in över IFK Norrköping. Flera tongivande ledare slutade och gick till hårt angrepp mot klubbens ledning i allmänhet och mot ordföranden Peter Hunt i synnerhet.

Norling säger sig inte ha påverkats av turbulensen.

– I en perfekt värld är allt frid och fröjd, men jag har varit med ganska länge. Ganska ofta är det lite liv och turbulens i organisationer. Man kan fråga sig om vissa saker är bra för klubben men samtidigt bottnar det i att många bryr sig, det finns en djup passion och det är, vad ska jag säga ... det kommer ibland med på köpet och det gäller att hantera det så bra och hälsosamt som möjligt. Det man kan konstatera är att IFK Norrköping går inte bara förbi, det engagerar.

Ärlighet och öppenhet

Mullret har inte lagt sig. Den här gången kom det närmare Norlings öron. Sead Haksabanovic, klubben dyraste köp hittills, vill bort trots 3,5 år kvar på kontraktet.

– Jag lyssnar och bär det med mig. Mitt jobb är att säkerställa att IFK Norrköping är så starkt som möjligt. Ärlighet och öppenhet mellan spelare och tränare ... finns den så är det inga problem att hantera det. Han har sagt att han vill bort, men han är här nu och han är hundra procent här. Det gynnar Norrköping och det gynnar honom att ge järnet.

– Om det mot förmodan inte blir Norrköping så har han förberett sig för det.

Jens Gustafssons 4,5 år i klubben kan sammanfattas i två punkter.

1) Som manager utvecklade han en mängd spelare som såldes dyrt och lade grunden till en av allsvenskans starkaste ekonomier.

2) Han vann inga titlar.

Norlings vision är att hålla fast vid det som varit klubbens styrka, men få mer fokus på resultat.

Höjer kraven

– Vi ska sätta lite högre krav på oss själva. Lite mer cynism, att verkligen göra saker och ting för att maximera resultat men också bibehålla det som varit en vinnande riktning, det här med utvecklingen av spelare.

– Det är inte mästerskapstitlar eller spel i Europa som gett den styrkan utan smarta köp och en otroligt bra verksamhet som gett försäljningar. Men det kan vara svårt att ha det fullt ut om man samtidigt ska gå för det (SM-guldet).

Norling är noga med att inte vilja recensera Gustafssons och spelarnas 2020, men under honom väntar ett något annorlunda IFK Norrköping ute på planen.

– Skulle jag säga till spelare och ledare som var med förra året att man inte gick hundra för att vinna matcher, kommer de att tycka att man är oförskämd. Vi kommer att ha en spelidé som inte ser likadan ut, men vi kommer att ha en spelidé där vi bygger på de största styrkorna som funnits och som jag inte får röra.

Fakta: Rikard Norling

Född: 4 juni 1971.
Spelarkarriär som senior: Brommapojkarna 1990–1991.
Tränarkarriär: Brommapojkarnas U-lag (1992–1993), IK Bele (1994–1995), AIK:s U-lag (1996–2001), Väsby IK (2002–2003), Gif Sundsvall (2004), AIK (2005–2008), Assyriska FF (2010–2011), Malmö FF (2011–2013), SK Brann, Norge (2014–2015), AIK (2016–2020), IFK Norrköping (2021–).
Främsta meriter: SM-guld med AIK 1998 (assisterande) och 2018, SM-guld med Malmö FF 2013, guld i supercupen med Malmö FF 2013.
Aktuell: Ny tränare i IFK Norrköping.