Annons

NBA-tränaren om skolskjutningen: "Har fått nog"

Skolskjutningen i Texas, där minst 19 barn och två vuxna dödades, fick NBA-tränaren Steve Kerr att ryta ifrån.
Basket • Publicerad 25 maj 2022
Golden State-tränaren Steve Kerr slår näven i bordet och kräver strängare vapenlagar i USA.
Golden State-tränaren Steve Kerr slår näven i bordet och kräver strängare vapenlagar i USA.Foto: Scott Strazzante/AP/TT

Kerr vägrade att prata om basket inför matchen mellan hans Golden State och Dallas. I stället höll han ett känslomässigt tal om den senaste tidens skjutningar i USA.

– Under de senaste tio dagarna har äldre svarta människor blivit mördade i en mataffär i Buffalo, kyrkobesökare har mördats i södra Kalifornien och nu har vi barn som mördas i skolan, säger Kerr och slår näven i bordet.

Annons

– När ska vi göra något? Jag är trött på det här, så trött på att gå upp här på podiet och ge mina kondoleanser till förkrossade familjer och förlåt, men jag är så trött på tysta minuter. Det är nog nu!

"Håller oss som gisslan"

ESPN skriver att Kerr vid flera tidigare tillfällen varit frispråkig när det gäller skjutvåld, hans egen pappa dödades i en terroristattack i Beirut 1984, och han har krävt införande av striktare vapenlagar.

I sitt tal inför basketjournalisterna pekade han på en ett lagförslag som innebär en större bakgrundskontroll vid inköp av vapen som röstades igenom i kongressen i Washington men som aldrig lades fram i senaten.

– Det finns ett skäl till att senatorerna inte vill rösta om det och det är för att de vill behålla makten. 50 senatorer håller oss som gisslan. Det är patetiskt! Jag har fått nog! säger Kerr och lämnar presskonferensen.

Svårt med fokus

Hemmalaget Dallas vann matchen mot Golden State med 119–109. Efteråt erkände Golden State-stjärnan Steve Curry att det var svårt fokusera på spelet efter att ha fått höras talas om skolskjutningen i samma delstat som de spelade matchen.

– Jag har barn som jag skjutsar till skolan varje dag. Man känner för föräldrarna, för vad de nu går igenom, säger Curry.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons