Natalies proffsdröm blev sann

Från Byttorp till proffsliv vid Medelhavet.
Sport • Publicerad 24 oktober 2008
Natalie Liljekvist lämnade Byttorp för att leva proffsliv på Cypern.
Natalie Liljekvist lämnade Byttorp för att leva proffsliv på Cypern.Foto: Privat

Natalie Liljekvist lirar numera fotboll i Cyperns förstadivision.

– Ett äventyr som blir bättre och bättre, säger hon.

FOTBOLL BORÅS

Byttorp fick ett tråkigt slut på säsongen i division ett.

För den 19-åriga mittfältaren Natalie Liljekvist blev dock hösten kul på andra sätt. Via hennes tidigare tränare i Sätila SK/Vallens IF fick hon kontakt med AEK Kokkinonchorion på Cypern och de gav henne ett förslag – spela med oss och du får fri bil, gratis boende och en hygglig summa pengar varje månad.

Liljekvist nappade och sedan några veckor tillbaka bor hon på Cypern.

– Vi behandlas hur bra som helst här nere. Alla tar hand om en hela tiden och man känner sig som ett proffs, säger Liljekvist.

På plats när hon landade på ön i Medelhavet fanns redan fyra tjejer från Sverige. Emina Curt, Mikaela Örtendahl, Sandra Örtendahl från Vallens IF och Frida Andersson från Jitex.

De fem svenska tjejerna bor nu tillsammans femton minuter utanför det välkända partystället Agia Napa.

Och de bär ett stort ansvar på sina axlar. Klubben storsatsar genom att kontraktera svenskorna och den har höga förväntningar på både dem och på säsongen, som börjar nu på söndag.

– AEK kom trea i ligan förra säsongen och målen med denna säsongen är att vinna ligan och att sedan få vara med i Uefa Womens Cup. Det lockar, säger Liljekvist, som hoppas kunna ta ett steg framåt i karriären där nere under det halvår hon ska vara där.

Även om den cypriotiska ligan sagts vara i klass med en bra svensk division två-serie.

– Helt klart är målet att ta ytterligare steg i utvecklingen här nere. Och som det känns, så tror jag att jag kommer göra det. Vi kör mycket gym, och tränar en hel del egenträning för att utveckla små detaljer. Och vi svenskar ska hålla en hög nivå på allt vi gör, säger Liljekvist som nu kan njuta av en utmärkt träningsanläggning med 20 gräsplaner, pool och gym.

Är det någon skillnad mellan fotbollen i Sverige och på Cypern?

– Sverige är närkampspelet en viktig del, här nere är det mindre närkamper, så när man smäller på under träningarna så får man oftast höra det. Men nu börjar det bli bättre.

Hur ser man på damfotboll på Cypern?

– Vi har inte märkt så mycket ännu, men många vi pratar med gillar det. Här där vi bor kommer folk fram och frågar hur det går. Just nu är det bara vänskapsmatcher, blir nog lite skillnad sedan när ligan drar igång.

Bara dagar återstår tills dess.

Medan spelarna i Sverige lägger undan fotbollsskorna för den här gången, drar Liljekvist på sig sina igen.

FOTNOT. Kristianstadstrion Ifeoma Dieke, Therese Björck och Vlora Bajraktaraj åkte till Cypern i förra veckan för att under några veckor förstärka Salamina – det näst bästa damlaget i serien. Det blir med andra ord gott om svenskar på Cypern i vinter.

Natalie Liljekvist Ålder: 19Moderklubb: SvansjöTräningsdos på Cypern: Svenskorna kör gym tre–fyra gånger i veckan mellan 08–10 och sedan fotboll fyra–fem gånger i veckan.

Marie Thomasson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.