Annons

Miljardärens storsatsning: NHL för damer

I januari ska det kvinnliga svaret på NHL lanseras.
Det är miljardären Mark Walters plan då rivaliserande organisationer nu slås ihop till en gemensam superliga.
"Den här ligan kommer ha resurserna och stödet som krävs", säger han.
Ishockey • Publicerad 1 juli 2023
PHF-laget Boston Pride firar en titel. Snart upphör ligan att existera. Arkivbild.
PHF-laget Boston Pride firar en titel. Snart upphör ligan att existera. Arkivbild.Foto: Mary Schwalm/AP/TT
LA Dodgers delägare Mark Walter ska stå för kalaset. Arkivbild.
LA Dodgers delägare Mark Walter ska stå för kalaset. Arkivbild.Foto: Alex Gallardo/AP/TT
Damkronornas målvakt Emma Söderberg spelar i PHF-laget Connecticut Whale. Hur hennes personliga framtid ser ut är nu osäkert. Arkivbild.
Damkronornas målvakt Emma Söderberg spelar i PHF-laget Connecticut Whale. Hur hennes personliga framtid ser ut är nu osäkert. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT
NHL:s kommissionär Gary Bettman stöttar sammanslagningen. Arkivbild.
NHL:s kommissionär Gary Bettman stöttar sammanslagningen. Arkivbild.Foto: George Walker IV/AP/TT

Hittills har kvinnor spelat proffshockey på två håll i Nordamerika. Dels finns den ideella organisationen Professional Women’s Hockey Players’ Association (PWHPA) där de flesta duktiga amerikanska och kanadensiska spelare håller till.

Därtill finns även ligan Premier Hockey Federation (PHF) som mestadels består av spelare från Europa och Asien.

Annons

Nu har basebollaget LA Dodgers delägare Mark Walter, som även har andelar i Premier League-laget Chelsea och NBA-klubben LA Lakers, köpt PHF och planerar att föra samman organisationerna.

"Den här nya ligan kommer att ha stödet och resurserna som krävs för att bli den bästa inom damhockeyn", säger Walter i ett uttalande.

Lanseringen ska ske redan i januari med målet att samla alla de bästa damhockeyspelarna i en och samma liga – precis som i herrarnas NHL.

Spelarnas kontrakt rivs

PHF, där sju lag i dag spelar, kommer att upphöra att existera. Ligan har varit i konflikt med rivaliserande PWHPA – som i 14 månader arbetat med Mark Walter för att lansera en ny liga.

– Vi firar inte att en liga försvinner. Vi är bara spända på framtiden med en liga som kvinnlig hockey inte sett tidigare. Det har lagts ner så mycket tid och arbete på det här projektet så vi är glada över att se det bli verklighet, säger kanadensiska landslagsstjärnan Sarah Nurse.

Det nya ligaavtalet sägs löpa till 2031 med en minimilön på nära 380 000 kronor för spelarna. Trupperna ska bestå av 23 spelare.

Enligt AP kommer kontrakten för spelarna i PHF att brytas. Vissa spelare riskerar därmed att bli av med signerade kontrakt värda över 1,6 miljoner kronor. De ska därefter erbjudas kompensation på halva kontraktsvärdet.

Sex lag, tre från USA och lika många från Kanada, ska delta i den nya superligan. Däremot är det inte klart var de ska spela, hur ekonomin ska skötas och om det ska säljas några tv-rättigheter.

Utöver Walter kommer tennislegendaren Billie Jean King hjälpa till att styra den ännu namnlösa ligan. Hon kallar den för "en fantastisk möjlighet att ta damidrotten framåt".

Stöttas av NHL

Mark Walter hoppas nu kunna fullfölja många fans önskan om en gemensam liga.

Annons

En som har hoppats på det är NHL:s kommissionär Gary Bettman, som tidigare uppmanat organisationerna att gå samman för sportens bästa. I ett uttalande gratulerade NHL ligorna över sammanslagningen.

"Vi har redan påbörjat diskussioner med representanter från denna enade grupp om hur vi kan arbeta ihop för att fortsätta att få damhockeyn att växa", säger NHL.

Bettman har fått medhåll av forne spelaren och nuvarande tjeckiska förbundskaptenen Carla MacLeod, som anser att en gemensam liga kan bidra till att minska mindre hockeynationers avstånd till traditionella storheter som USA och Kanada.

– Om tittar på herrarna så var det då gapet minskade, sade hon och refererade till när NHL började välkomna europeiska spelare under 70-talet.

Nu ser drömmen om en gemensam hockeyliga ut att äntligen förverkligas även på damsidan.

Bakgrund: Sprickan inom nordamerikansk damhockey

Nordamerikansk damhockey har varit uppdelad sedan 2019 då PWHPA bildades i vakuumet av att den kanadensiska proffsligan gått i graven.

Medlemmarna i den nybildade ligan ville inte gå med i dåvarande National Women’s Hockey League (NWHL), som senare omvandlades till PHF.

PWHPA fullföljde i stället sin vision om en egen liga med en hållbar ekonomi och rimliga löner till spelarna.

Hållbar var däremot inte ekonomin i NWHL. Endast ett år efter starten 2015 var man nära konkurs. En konkurs som undveks genom att man skar spelarlönerna i hälften och i stället bildade PHF.

De två ligorna har sedan dess slagits om uppmärksamheten där de bästa nordamerikanskor spelat i PWHPA och de bästa européerna i PHF.

Inför den gångna säsongen fördubblade PHF klubbarnas lönetak, vilket hjälpte ligan att locka högprofilerade internationella spelare som svenska burväktaren Emma Söderberg som vaktat målet i Conneticut Whale.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons