Annons

MFF underdogs mot Rangers

Nu börjar allvaret för Malmö FF i Europaspelet.
MFF får lämna över favoritskapet när laget tar emot Rangers FC i den första matchen i ett dubbelmötet där vinnaren spelar playoff till Champions League.
Sport • Publicerad 2 augusti 2021
Malmö FF möter Rangers i tredje kvalomgången i Champions League. Arkivbild.
Malmö FF möter Rangers i tredje kvalomgången i Champions League. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Efter att ha slagit ut sämre rankade FC Riga och HJK Helsingfors får Malmö FF för första gången under säsongens Champions League-kval, lämna från sig favoritskapet till de skotska ligamästarna.

Rangers är plats 52 på Uefas klubbranking. Malmö på plats 88.

Annons

– Det är en annorlunda situation. Det var länge sedan vi var underdogs och det är vår chans att slå underifrån. Det är en ny utmaning för oss och förhoppningsvis kan vi göra en bra prestation, säger Malmö FF-spelaren Jo Inge Berget på en presskonferens under måndagen.

– Jag gillar det, det är skönt att att inte alltid ha all press på sig.

"Visa att vi tillhör högsta hyllan"

Jo Inge Berget spelade i Celtic, Rangers stora antagonist, under 2014 och vet vad som krävs för att Malmö FF ska ha en chans mot de skotska mästarna.

– Det är ett lag som är vana vid att vinna och det är viktigt för oss att inte låta dem spela sitt eget spel. Vi måste använda bollen när vi har den och ge dem något som de inte är vana vid från deras egen liga.

– Vi ska visa att vi tillhör den högsta hyllan, säger Jo Inge Berget.

"Gerrard har gjort ett fantastiskt jobb"

Rangers är regerande ligamästare i Skottland och under guldsäsongen lyckades man med konststycket att inte förlora en enda ligamatch.

– Tränaren Steven Gerrard har gjort ett fantastiskt jobb. Såklart är de favoriter. Men fotboll är tufft, det är inte alltid favoriten som vinner. Vi är också vana att vinna och vi har såklart tro på våra styrkor, säger Jon Dahl Tomasson.

Tomasson, Steven Gerrard och Champions League. Den inbitne minns att de två tränarna stötte på varandra som spelare i Champions League-finalen 2005 mellan AC Milan och Liverpool FC. Steven Gerrards Liverpool vände ett 3-0-underläge mot Tomassons Milan, och vann sedermera på straffar.

– Även favoriten kan leda med 3-0 i halvtid och ändå förlora matchen. Så det är inte omöjligt att förlora, även om du är favorit, säger Jon Dahl Tomasson och ler.

Säsongsmålet redan uppfyllt

Egentligen är säsongsmålet för MFF redan uppfyllt. När man slog ut Helsingfors i den andra omgången av Champions League-kvalet kvalificerade man sig för gruppspel i Europa Conference League.

Annons

– Det är jättebra. Vår ambition när vi startade säsongen var att kvalificera oss till en gruppspelsfas i internationell turnering. Det har vi gjort nu.

– Men vi är också vana att tro på större möjligheter och såklart är vår dröm att göra en stor prestation, avslutar MFF-tränaren Tomasson.

Fakta: Malmö FF:s möjligheter i Europa

Om Malmö går vinnande ur dubbelmötet blir det vinnaren mellan grekiska Olympiakos och PFC Ludogorets från Bulgarien, som MFF får möta för att kunna ta sig till gruppspelet.

Förlorar MFF där går de i stället in i playoff till Europa League. Där ställs laget i så fall mot vinnaren av mötet Kairat Almaty från Kazakstan och armeniska Alsjkert från Jerevan.

Slås Malmö FF ut även i Europa League-kvalet går laget rakt in i Europa Conference League-gruppspelet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons