Meijers nya liv är inte bara hockey

Sebastian Meijer, 30, har spelat elitishockey genom hela Sverige.
Nu väntar nästa kapitel – på hemmaplan i Ulricehamn.
– I bland har jag längtat efter att inte ha hockeyn som ett jobb, säger han till BT.
Sport • Publicerad 1 oktober 2014
Foto: Stefan Jerrevång / TT
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Meijer var talangen som lämnade Ulricehamn som 16-åring och flyttade till Jönköping och HV 71 för att se hur långt skridskorna kunde bära honom.

– Jag trodde och hoppades på NHL. Det var länge min drivkraft. Men det blir inte alltid som man tänkt sig, säger han.

Studsmattan får fungera som uppvärmning till träning kvällen före nedsläpp. Med barnen Bosse, 5, och Lasse, snart 2 år, bildas snabbt en liten minicirkus. En boll, ett par hopp, många skratt. Höstsolen sänker sig samtidigt över Ulricehamn och Sebastian Meijer är tillbaka där allt började.

Efter 589 matcher i SHL och allsvenskan väntar nu premiär i division II södra A.

– Det är en omställning efter att ha levt hockeyliv i så många år. Nu är det upp tidigt, jobb 7-16, hämta barn, till träning och hela den grejen.

Varför flyttade du hem?

– Det var dags. Emelie, min sambo, har flyttat med mig runt i alla år. Nu fick hon ett jobberbjudande här hemma och då fick det bli så. Jag kunde ha spelat hockey i Österrike, Tyskland, Italien, Frankrike, vi pratade om att flytta utomlands något år, men till slut kändes det bara som om det fanns ett alternativ.

Senaste säsongen i Malmö och allsvenskan blev tuff. Efter frånvaro och bukhinneoperation var olyckan framme igen när han träffades av en puck på benet borta mot Djurgården i februari. Ett sår infekterades så illa att Meijer var på sjukhus mer regelbundet än ishallen.

– Jag visste inte vad som hände. Det var som om hela benet brann. Jag hade 42 graders feber och frossa innan antibiotikan till slut började verka.

Malmös boxplay-specialist var tillbaka först några omgångar från slutet och tankarna svävade iväg från en fortsatt karriär som proffs.

– Det finns säkert roligare sätt att avsluta en elitkarriär. Men jag har fått uppleva så mycket genom hockeyn, något jag i dag är stolt över, och det kändes som rätt tidpunkt att flytta hem. Det ska faktiskt bli rätt skönt att gå in i en säsong med lite andra känslor.

På vilket sätt?

– Jag har haft hockeyn som jobb i många år och levt med pressen att alltid leverera. Nu kan jag mer spela för att det är kul.

Men tror du inte att folk nu hoppas att du ska lyfta hela Ulricehamn?

– Det finns säkert många som tror att jag kommer göra 100 mål i vinter, men då kommer de att bli besvikna. Jag kommer främst bidra med rutin och vara ett stöd för de yngre som satsar uppåt, annat får bli en bonus.

Nämn de tre bästa spelarna du spelat med genom karriären?

– Alexander Steen, under JVM, och Johan Davidsson i HV 71 är givna. Sedan hade vi ett kanonår i Västerås när jag spelade med Per Arlbrandt och Niklas Olausson. Vi gjorde 193 poäng på 45 matcher ihop, det är väl fortfarande rekord i allsvenskan.

Huruvida Ulricehamn kommer slå några rekord i vinter återstår att se. Och en 30-åring hemvändare säger sig inte veta riktiga vad som väntar.

– Jag hade inte räknat med något, men tycker nog att grabbarna håller hög nivå. Det ska bli riktigt roligt, faktiskt känns det roligare än på länge.

Derbyn mot Nittorp och BHC väntar – vilket lag är bäst i Sjuhärad?

– Jag har nog sämst koll av alla, men det snackas om det, och innebär såklart viss prestige. Men jag tror nog att vi står oss bra.

Född: 1 september 1984.

Yrke: Anläggningsarbetare sedan 6-7 veckor tillbaka.

Familj: Sambon Emelie Bäckström, sönerna Bosse, 5, och Lasse, snart 2.

Bor: Villa i Ulricehamn.

Klubbar: Ulricehamn (-1999), HV 71 (2000-2004), Västerås (2004-2005), Leksand (2005-2006), Västerås (2006-2010), Luleå (2010–2012), Malmö (2012–2014), Ulricehamn (2015–).

Kontraktslängd: 3 år.

I elitserien: 250 matcher, 29 poäng, 10 mål, 19 assist.

I allsvenskan: 339 matcher, 211 poäng, 96 mål, 115 assist.

David Axelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.